Izmjenama Izbornog zakona onemogućiti projekt “komšićizacije”, koji vodi federaciji jedne nacije!

0
428

Tko je mogao i pomisliti da pored silne moći CIA-je i FBI-ja može doći do tolike gungule u prigodi smjene vlasti u Sjedinjenim Američkim Državama koja se smatra najdemokratskijom državom na svijetu. Razjedinjeni Ameri u Sjedinjenim Državama kao da su zaboravili riječi nekadašnjeg američkog predsjednika Thomasa Jeffersona, glavnog autora Deklaracije o neovisnosti SAD-a: “Bit vladanja jest u umijeću da se bude pošten!” Tko danas na američkoj političkoj sceni ima to umijeće poštenja, pokazat će vrijeme. Trumpa su bile blokirale društvene mreže, za razliku od njegova zemljaka Chucka Norrisa koji je iz prijatelja izbrisao Facebook i Twitter. Žestoki republikanci poručili su Bidenu:

– Joe, i to je Amerika!

Ne znamo hoće li poslije Trumpa biti Trumpa, ali trumpizam će svakako ostati na djelu, nadamo se, ne i na nedjelu. Što će sve Americi i ostatku svijeta donijeti Joe Biden te Kongres i Senat u kojima demokrati imaju većinu, nije samo pitanje SAD-a već i drugih sila, ponajviše Kine, potom Europske unije i Rusije te dijelom Turske i ukupnog stanja na Bliskom istoku. Ozbiljniji analitičari tvrde da će nova politika SAD-a svoju pozornost vratiti na jugoistok Europe. Balkansko bure baruta i bosanski lonac zaslužuju više pozornosti, ponajviše u vezi s daytonskim gordijskim čvorom, odnosom Srbije i Kosova, previranjem u Crnoj Gori, stabilizacijom političkih prilika u Sjevernoj Makedoniji. Hoće li se sve rješavati u jednom paketu ili parcijalno u paketićima, ostaje za vidjeti. Nadamo se da ova područja neće ponovno doživjeti to da paketima iz zraka stiže pomoć u hrani ili projektili iz zrakoplova te da se neće nastaviti balkanizacija Amerike bez koje se ne mogu riješiti balkanski gordijski čvorovi.

Izbori u Mostaru i ovo vrijeme nakon njih zrcale politička strujanja u Federaciji i čitavoj BiH. Postoje mišljenja političara i analitičara da su pokušaji raznih izbornih podvala u Mostaru od nekih političkih struktura s bošnjačke strane, izborni inženjering, fiktivno preseljavanje stanovništva i slično te nedolično, najobičnija pokazna vježba za opće izbore sljedeće godine. Mogu se spriječiti samo izmjenama Izbornog zakona provedbom odluka Ustavnog suda BiH u predmetu “Ljubić” o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. Inače će se nastaviti s projektom “komšićizacije” do federacije jedne nacije.

Politički odnosi na brdovitom Balkanu, a posebno u BiH, vrte se u krug kao u slučaju s djedom direktorom, njegovom tajnicom, unukom, njegovim ocem i ljubavnicom te majkom i ljubavnikom. Direktor tvrtke obrati se tajnici:

– U ponedjeljak letimo na put na kojem ćemo provesti pet dana zajedno!Grude.com - Frano Vukoja: Europske deklaracije borcima za “građansku” BiH  na jedno uho uđu, a na drugo iziđu!

Tajnica nazove svoga muža i reče mu kako sljedećeg ponedjeljka ide na službeni put. Muž odmah nazove ljubavnicu i reče joj da njegova žena ide na službeni put i da mogu pet dana provesti skupa. Ljubavnica, inače nastavnica matematike, nazove osnovca kojemu je držala poduke iz matematike kako sljedećeg tjedna neće biti poduka. Klinac nazove svoga djeda, inače spomenutog direktora, da sljedeći tjedan neće imati poduke iz matematike te da konačno mogu pet dana ići na davno obećano pecanje. Djed nazove tajnicu i reče joj kako ne smije razočarati unuka i da se put odgađa jer će s unukom morati na pecanje. Tajnica nazove muža i reče mu kako je put odgođen, a njezin muž to priopći svojoj ljubavnici, nastavnici matematike. Ona onda nazove klinca, direktorova unuka, i reče mu da će se ipak sljedećeg tjedna nastaviti poduke. Unuk nazove djeda i reče mu kako od ribolova nema ništa jer mu je nastavnica rekla kako se sljedećeg tjedna nastavljaju poduke iz matematike. Kad je njegov djed, direktor, to čuo, obrati se tajnici:

– Ipak u ponedjeljak idemo na službeni put!

Vratimo se Jeffersonu i njegovoj misli o umijeću političkog poštenja. Kad je političko poštenje u pitanju, valja se prisjetiti misli umnih Europljana i Europljanki, kao što je, primjerice, misao austrijske književnice Marije von Ebner-Eschenbach: “Imati, a ništa drugome ne dati, u mnogo je slučajeva gore nego – krasti”!