Izumili test koji otkriva rak prije prvih simptoma

0
248

Znanstvenici iz Swansea na Britanskom znanstvenom festivalu predstavili su test koji prati promjene na crvenim krvnim zrncima kakve nastaju prije nastanka raka. Test Independent uspoređuje s “alarmom za dim” u odnosu na požar, jer utvrđuje opasnost od raka prije pojave makar i najmanjih simptoma, što bi u konačnici trebalo spasiti tisuće, ako ne i milijune života. Opće je poznato da je za liječenje raka najvažnije uočiti ga što ranije, dok je ograničen na samo jedan organ, pa ga je puno jednostavnije ukloniti kirurški, nego nakon što se proširi.

Najobičniji test to bi mogao spriječiti i prije pojave raka, a uz cijenu od 35 funti, njime bi se tretirali građani kod kojih je posebno visoka opasnost od obolijevanja od raka. “Ovaj test otkriva rak tako što otkriva ‘dim’, odnosno mutirane crvene krvne stanice. Jer mutacija je, zapravo, glavna pokretačka snaga karcinoma u nastanku”, kazao je Gareth Jenkins koji je vodio istraživanje. Znanstvenici sa Sveučilišne medicinske škole u Swanseaju kažu da se test provodi jednostavno, standardnom laboratorijskom opremom i da traje samo nekoliko sati.

Do njega su došli praćenjem 300 osoba; zdravih ljudi, pacijenata sa simptomima raka, kao i onih s uznapredovalim rakom jednjaka. Test prati promjene u proteinima na površini crvenog krvnog zrnca. Kod zdravih ljudi ta promjena je priustna kod pet stanica od njih milijun, dok je kod oboljelih riječ o 50, možda i 100 mutacija na milijun. Riječ je o mutaciji koja ne izaziva rak, nego je posljedična šteta razvoja raka. Među oboljelima od raka jednjaka preživljavanje je prosječno jedna godina, dok ih samo 15 živi dulje od pet godina. Jenkins je uvjeren da je test primjenjiv kod još mnogih vrsta raka i da će imati ogroman utjecaj na uspješnost liječenja. Sljedeći zadatak mu je, kaže, kliničko ispitivanje primjene kod oboljelih od raka gušterače. bpz.ba