Izvješće o provedbi saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH se radi i uskoro će biti predstavljeno

0
129

Ministar vanjskih i europskih poslova RH Gordan Grlić Radman poručio je u petak da njegovo Ministarstvo radi na Izvješću o provedbi saborske Deklaracije o položaju Hrvata u BiH i uskoro će ga predstaviti.

Deklaracija je donijeta 14. prosinca 2018., Izvješće se odnosi na 2019., radimo na tome i uskoro ćemo to prezentirati, rekao je Radman novinarima ispred Banskih dvora.

Time je odbacio prozivke koje je u četvrtak na njegov, odnosno račun njegova Ministarstva, u saborskoj raspravi o povjerenju novoj Vladi uputio zastupnik Nino Raspudić (Most), pitajući mandatara Andreja Plenkovića zašto nije ispunjena obveza prema kojoj je Ministarstvo vanjskih poslova trebalo jednom godišnje izvijestiti Sabor o provedbi Deklaracije o položaju Hrvata u BiH, koju je donio 2018.

Jeste li odustali od onoga za što se zauzimate u Deklaraciji ili je riječ o nemaru resornog ministra Grlića Radmana, zanimalo je Raspudića.

“Zastupnik nije upoznat da je sve u skladu sa zakonskim rokovima”, uzvratio je Grlić Radman pripisujući to činjenici da je Mostovu zastupniku jučerašnji nastup u Saboru bio prvi.

“To je bio prvi nastup zastupnika koji očito nema iskustva s tim, a nije ni pročitao sve što stoji u Deklaraciji”, ustvrdio je ministar dodajući da se izvješće možete donijeti za godinu koja je prošla, ne za onu koja nije./Hina