Jeste li čuli za Gospino ukazanje u laticama ruže?

0
518

Na mjestu ukazanja biskup je sagradio crkvu te je za 10 godina čak 10 milijuna indijanaca prihvatilo kršćanstvo kao svoju vjeru.

Španjolci su na područje današnjeg Meksika došli 1519. godine i nakon nekoliko godina borbe i ratovanja osvojili ga. Lokalno stanovništvo i Indijance koje su ondje zatekli pokušali su prisilno pokrstiti.

Ovi pokušaji pokrštavanja bili su bez uspjeha sve dok se, nakon nekoliko godina, nije dogodilo čudo kada se 9. prosinca 1531. Djevica Marija ukazala 57-godišnjem domorodcu Juanu Diegu. Obratila mu se ukupno četiri puta  i tražila ga da posjeti španjolskog biskupa te da na mjestu ukazanja sagradi crkvu (Božji hram)  gdje će ona pomilovati sve ljudske suze i bol.

Diego je dvaput posjetio biskupa, ali on nije vjerovao njegovim tvrdnjama i  tražio je od njega vidljiv Božji znak. Djevica Marija ponovno se ukazala Diegu i zamolila ga da ubere nekoliko ruža, zamota ih u svoj ogrtač i odnese biskupu. Diego je učinio rečeno i donio ruže pred biskupa nakon čega im se obojici umjesto ruža ukazao lik Djevice. Na mjestu ukazanja biskup je sagradio crkvu te je za deset godina čak 10 milijuna Indijanaca prihvatilo kršćanstvo kao svoju vjeru.

Svetište je danas jedno od najposjećenijih katoličkih svetišta na svijetu, a priznato je od katoličke crkve. Papa Ivan Pavao II. proglasio je Juan Diega svetim 2002. godine u bazilici Gospe od Guadalupe. bpz.ba