Josip Grubeša o otkrivanju identiteta svjedoka: Zaledio sam se

0
454

Josip Grubeša, ministar pravde Bosne i Hercegovine, kazao je danas za N1 da svaka institucija mora raditi u skladu sa zakonom i svojim nadležnostima.

”Stvar je vrlo jednostavna, otkrivanje svjedoka je kazneno djelo”, poručio je ministar Grubeša.

Podsjetimo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktualni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

”Iskreno, zaledio sam se. Najiskrenije. Ovo što se događa, da se otkrivaju identiteti zaštićenih svjedoka, to je direktni udar na vladavinu prava i pravosuđe”, ocijenio je Grubeša uz naglasak da pravne sigurnosti nema bez zaštite svjedoka.

Kako gleda na izvješće OSCE-a te kritike sutkinje Joanne Korner na račun pravosuđa?

”Ocjene su opravdane i ono što ćemo mi raditi u Ministarstvu pravde jest da ćemo krenuti s pripremama i formiranju skupine za izmjenu Zakona o tužiteljstvu jer kako vidimo, i bh. javnost i eksperti govore o problemima o radu Tužiteljstva i ostalih pravosudnih institucija”, rekao je ministar Grubeša.

Hoće li sutra biti usvojen ”dokument s aneksom B” odnosno revidirana Strategija o kojoj je posljednjih dana bilo govora?

”Ja se nadam, ali ja sam samo jedna ruka unutar Vijeća ministara”, istaknuo je on pojašnjavajući detalje Strategije.

O slučaju Debevec…

”Malo je deplasirano da u javnosti govorim s kim sam prijatelj, a s kim nisam. Ono što mene strašno brine, ako od institucija pravosuđa u BiH dođe neki zahtjev za međunarodnom pravnom pomoći koji ima određen stupanj tajnosti, kako je moguće da bilo tko od novinara i javnosti ima takve podatke koji su zaštićeni. To je apsolutno nedopustivo”, naglasio je on.

O napadu Milorada Dodika na predsjednika Suda Bosne i Hercegovine…

”Nisam to doživio kao napad, meni je to baš bh. diskurs. Imali ste gospodina Mektića, neću reći da je gospodin Dodik novi gospodin Mektić. Svatko ima svoj poseban javni diskurs i nisam ljubitelj komentiranja bilo čijih javnih istupa, tako ni gospodina Dodika”, dodao je on.