Josip Jović: Politički narcizam

0
315

Diljem zemlje osvanuli su veliki plakati na kojima je krupnim crvenim slovima ispisano: “Premijer“. To zagrebački gradonačelnik Milan Bandićna sva zvona najavljuje svoju utrku za predsjednika Vlade Republike Hrvatske.

Formirao je koaliciju s Radimirom Čačićem, Ljubom Jurčićem i Milivojem Špikom, koja se čak i zove koalicijom za premijera.

>>Nakon Čačića, Baldasara i Linića – I Nansi Tireli u Bandićevoj “momčadi”

Milan Bandić premijer, to je temeljni cilj i jedina programska točka ove koalicije. Sve ostalo su jeftine, sto puta izrečene fraze i frazetine.

Politički narcizam, koji počesto graniči s egomanijom, svojstven mnogim našim političkim prvacima, u Bandićevu je slučaju doživio ekstremne razmjere. On, koji o sebi uvijek govori u trećem licu, svoju je stranku, poput De Gaullea, nazvao po sebi: Bandić Milan 365, s dodatkom: Stranka rada i solidarnosti.

Kao pastir, misionar i propovjednik nastupa objavom: Drugi svjetski rat je završen. Kune se kako će u dosluhu sa samim Bogom bdjeti nad svakim kutkom domovine i pri tome, da bi bio uvjerljiviji, to izgovara zatvorenih očiju.

>>Milan Bandić: Pomoći ću da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj

Koji su mu argumenti? Vidite što sam napravio od Zagreba, takva će će biti cijela Hrvatska. Kao da je baš on Zagreb učinio Zagrebom. Zaposlenost i BDP posvuda će biti kao u Zagrebu, Hajduk će biti dobar kao Dinamo. I fontane, koje podiže sebi u čast, a da nije riješio problem gradskog otpada, kao što su nekoć carevi u svoju slavu podizali dvorce i hramove, dobit će svaki grad.

Jedna je već stigla u Knin.

Šesnaest godina na čelu Zagreba (zaista je teško objašnjivo zašto jednog homo elementarisa građani glavng grada tako uporno biraju) ohrabruju ga napraviti korak naprijed u svojoj uzlaznoj karijeri.

No, na što stvarno može računati političar koji je prošao pritvorske ćelije na Remetincu i koji sa svojom koalicijom jedva može prijeći izborni prag? To je pitanje koje ostaje bez odgovora, ako ovaj ambiciozni čovjek nema neke tajne dogovore s nekom od jačih stanaka. Ali tko bi ga i zašto pustio mimo sebe?

Milan Bandić nema nikakva realna temelja za svoje ambicije, on je tek tjeran samo vlastitom umišljenošću i dotjerat će, nema sumnje, cara do duvara. Odnosno, ići će vrč na vodu dok se ne razbije. Jedan takav vrč zaputio se čak do New Yorka, do UN-a i razbio se čim se tamo pojavio.

>>Bandić: II. svjetski rat danas završen – bez antifašističkog rata ne bi bilo Hrvatske!

A ta egotropija, ta umišljenost valjda je proizvod primitivnih političkih kultura u kojima svatko može postati mit i vođa.

Podupire je medijska buka koja se stvara oko političkih zvijezda, njihova redovito koruptivnim putem stečena materijalna moć, kao i poltronski laskavci iz uskog kruga suradnika i prijatelja.

 

Josip Jović / Slobodna Dalmacija bpz.ba