Josipu Leki teško pali pokušaji pakiranja Milanu Bandiću

0
467

Potpora Josipa Leke izboru Željka Reinera za predsjednika Sabora, protivno zaključku SDP-ovog saborskog kluba zastupnika, i dalje je jedna od ključnih političkih tema u Hrvatskoj.

 

Nakon Lekinog “plivanja protivno partijskoj struji” i volji Zorana Milanovića, iz Milanovićevog je kruga u medije plasirana tvrdnja kako je riječ o potezu iz interesa.

-Sad je Leko ispao najveća faca, a iza svega se očito krije samo interes. Nisam siguran da će zbog ovakvog postupka dobiti moju podršku za suca, a slično kao i ja misli još zastupnika – kazao je jedan SDP-ovac u izjavi za Večernji list.

>>Josip Leko: Podržat ću Željka Reinera

Međutim, u javnosti su se već ranije pojavile tvrdnje kako to nije točno, nego je riječ o nastavku prijepora vezanima za sazivanje nastavka saborske sjednice koja je 3. prosinca bila prekinuta.

– Predsjednik SDP-a Zoran Milanović tražio je od Leke da nastavak prekinute saborske sjednice sazove još 11. prosinca, ali je on to odbio inzistirajući da mu se donese 76 potpisa kao dokaz da koalicija Hrvatska raste ima većinu u Saboru. Milanović je međutim ultimativno tražio nastavak sjednice, ali je Leko odlučio istrajati i odbiti realiziranje Milanovićeve strategije puzajućeg državnog udara – navodi osoba bliska Leki koju smo zamolili za komentar.

>>Leko odbio Milanovićeve pučističke planove

Podsjetimo, poviješću odnosom između Josipa Leke i Zorana Milanovića, bavio se ovih dana i Jutarnji list.

-Ono što je po funkciji trebao rješavati s Lekom, Milanović je radije komunicirao s Peđom Grbinom, šefom saborskog Odbora za Ustav. Funkciju posrednika između Milanovića i Leke najčešće je imao glavni tajnik SDP-a i predsjednik njihova saborskog kluba, Igor Dragovan – navodi Jutarnji list u svojoj analizi.

Izvori iz SDP-a također tvrde da je bivši predsjednik Sabora o svojoj odluci obavjestio glavnog tajnika SDP-a Igora Dragovana.

-Uoči sjednice Sabora, SDP je imao klub na kojemu se raspravljalo o izboru šefa Sabora, o tome hoće li imati kandidata i kako će glasati. Leko tom prilikom nije rekao ni riječi. Sutradan je Milanović na televiziji čuo da će glasati za Reinera – tvrde izvori Jutarnjeg lista, dodajući da je Leko o odluci da podrži Reinera obavijestio Dragovana, ali glavni tajnik SDP-a tu informaciju nije uspio prenijeti Milanoviću prije nego što ju je on doznao iz medija.

>>Ivan M. Ban: O Milanovićevim pučističkim namjerama

Izvor blizak bivšem predsjedniku Sabora tvrdi kako su ti navodi točni ali i da to nije sve.

– Svi koji poznaju Josipa Leku znaju kako je riječ o korektnoj osobi uvijek spremnoj za dijalog. Takvoj osobi teško je palo puno toga u posljednje četiri godine, uključujući i ulogu koju je imao na konstituirajućoj sjednici Sabora početkom prosinca. Najteže su ga sigurno pogodili pokušaji pakiranja njegovom dugogodišnjem prijatelju Milanu Bandiću, na što nije mogao utjecati – tvrdi osoba bliska Josipu Leki.

 

R. Horvat bpz.ba