JUKIĆ: Odluke o zabrani kretanja su nazakonite

0
314

O tome kako funkcionira pravosudni sustav u BiH u izvanrednim okolnostima za emisiju “Iz prve ruke” koja se emitira na RTV Herceg Bosne govorila je Ružica Jukić, dopredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Kazala je da se sjednice VSTV-a BiH održavaju putem videolinka i Vibera, te da se i na takav način u ovim izmijenjen okolnostima usvajaju odluke.

-Jedna od tih odluka je da se odlažu sva ročišta, da se održava samo ono što je hitno i nužno kada su u pitanju kazneni postupci. Samo pritvorski predmeti uzimaju u rad,rekla je Jukić.

Navodi da se održavaju postupci protiv onih koji se ne pridržavaju mjera donesenih uz izvanrednom stanju.

Upitana jesu li mjere kriznih stožera na svim razinama utemeljene na zakonu (puno primjedbi izreklo, primjerice, na zabranu kretanja mlađih od 18 i starijih od 65 godina, također policijski sat koji znači zabranu kretanja od 20 sati do 5 ujutro), Jukić kaže da po njenom mišljenju to nije slučaj.

-Po meni je suludo da apsolutno ograničite kretanje. Ja razumijem da se u određenom vremenskom razdoblju ograniči, ali recimo vi čovjeku koji ima preko 65 godina ograničite kretanje, a njih ima dosta koji rade. Suci od preko 65 godina mogu raditi, a drugi ne mogu, to je stvarno…, rekla je Jukić dodajuću:

“Kada se mjera određuje onda se mora znati zbog čeka se ona donosi, ili može ili ne može nitko. Oni sa sobom nemaju nikakvu poslugu niti imaju ljude koji će za njih raditi. Ti ljudi sebi moraju osigurati osnovne namirnice”, kazala je dopredsjednica VSTV-a BiH.

Istaknula je i da je apsurdna odluka o zabrani kretanja osoba mlađih od 18 godina jer, kako je navela, osobe starije od 16 godina imaju pravo zarađivati, a ovom odlukom kriznih stožera to im je uskraćeno.

JUKIĆ: Odluke o zabrani kretanja su nazakonite

“Smatram da svi imaju pravo izići vani, ali ne u skupinama”, rekla je Jukić.

Naglasila je da bi država svim građanima morala osigurati zaštitne maske i rukavice ako već od njih traži da ih nose./HMS/