KARAMARKO POTVRDIO: ‘HDZ pokreće postupak za opozivom Oreškovića

0
248

Postoje ruke za rušenje Vlade’

Autor: A.P.Utorak,  bpz.ba

Podsjetimo, u ponedjeljak je u središnjici HDZ-a održan krizni sastanak na kojem se dogovarala daljnja strategija o tome kako srušiti premijera Tihomira Oreškovića, presložiti Vladu i riješiti krizu vlasti.

Iz Hrvatske demokratske zajednice su potvrdili kako će šef HDZ-a u 10:30 sati dati izjavu za javnost.

Tijek događaja pratite u nastavku: 

10. 45  Karamarko se obratio javnosti.  “Dužan sam vas obavijestiti da Hrvatska demokratska zajednica pokreće postupak opoziva Oreškovića.

“Vlada je disfunkcionalna u mnogim elementima.”, kazao je Karamarko.  Mi kao najveća parlamentarna stranka smatramo da i naš program treba biti implementiran u sve što se treba raditi. Trebaju prestati prepucavanja, loši odnosi… Hrvatska nema vremena niti strpljenja za takve odnose. Vlada mora biti homogena i čvrstva kako bi bilo moguće provesti reforme.

Želimo ovim šokom izazvati nešto pozitivno – da suinteresi Hrvatske veći od stranačkih interesa”, govori Karamarko. Hrvatska nema vremena ni strpljenja za ovo. Moramo bit jedinstveni”

“Moramo krenuti dalje, ali na jedan drugi način”, zaključio je Karamarko.

“Nećemo dopustiti nikakve ucjene i loša kadrovska rješenje”, kazao je u nastavku i dodao da želi da se respektira HDZ i od premijera i od Mostovaca.

Na pitanje vjeruje li da ima dovoljan broj ruku za opoziv, Karamarko je kazao da ima. “Puno smo promišljali, ovo nije lako izgovoriti, prevladalo je demokratski izbalansirano mišljenje da moramo ići u ovom smjeru. Ne možemo dopustit da nam pada kreditni rejting zbog neslaganja unutar Vlade”.

“Želim da se poslože neke glave i da se počne raditi, a ne da se ide u nove izbore”, kazao je. Ja jesam za izbore, ali izgubit ćemo puno vremena. Za preslagivanje postoje rokovi.

Na pitanje ima li 76 ruku , Karamarko je kazao da to ne može sada reći.

Na pitanje zašto se sreo sa Zdravkom Mamićem, Karamarko je kazao: “Sreo sam čovjeka u Sheratonu i pozdravio ga, nemojte tražiti od mene da budem nepristojan i ne pozdravljam ljude, to uopće nije tema”, odgovorio je.

Postoje ruke za rušenje Vlade. Ako se ne radi dobro, onda svi oni koji su svjesni da je to tako trebaju se uključiti. Nismo pričali o novom mandataru, ne bavimo se futurističkim rješenjima.

Na pitanje o sastanku premijera u SOA-i, Karamarko je ponovio da ako je riječ o nečem važnom za nacionalnu sigurnost, to bi javnost trebala znati. Dodao je da se rad sigurnosnih službi ne smije zloupotrebljavati u političke svrhe, o čemu postoje neke indicije.

Na pitanje smatra li se odgovornim za to da je u Vladu doveo čovjeka koji nije sudjelovao u izborima, Karamarko je kazao da Orešković ima respektabilnu premijeru. “Ja sam sa gospodinom razgovarao i činilo mi se da je to moglo biti dobro rješenje, a danas smatram da premijer ipak mora biti političar.

Osvrnuo se i na razgovor s predsjednicom te kazao kako nije ovlašten pričati o sadržaju toga razgovora i u nastavku komentirao nesuglasice s Milijanom Brkićem.  Događaji se tako brzo odvijaju da mi ne znamo što će biti prekosutra. Ne vidim se nikako i vidim se svakako. Gospodin Milijan Brkić ima privatnu obvezu

“Gospodin Brkić je rekao što je rekao i to je krivo interpretirano. U HDZ-u nema razdora. Nismo roboti i poštujemo različitosti. Ja u tome uživam.”

“Pučani se ne petljaju u naše poslove. To se tako ne radi, Orešković je tu napravio malu manipulaciju i razočarao me i to ću mu reći”, kometirao je odršku u Europskom parlamentu.

“Ministri će i dalje raditi svoj posao, neki procesi se ne smije zaustaviti.”, kazao je Karamarko i u nastavku komentirao Most  “Ne kažem da su ljudi iz Mosta zločesti, ne želim ih obezvrijediti. ali nisu imali dobro taktiku.”

Navodni sastanak Miloševića s Oreškovićem Karamarko nije htio komentirati.

10.29 HDZ je pozvao zastupnike Domoljubne koalicije da se iza 11 sati okupe u Saboru i potpišu zahtjev za opozivom Tihomira Oreškovića.

U Središnjici stranke na Trgu žrtava fašizma počeli su se okupljati HDZ-ovi ministri.Stigli su Nada Šikić, Zdravko Marić, Zlatko Hasanbegović i Oleg Butković. Malo prije 10:00 sati stigao je i Tomislav Karamarko.

“U10:30 sati u Središnjici Hrvatske demokratske zajednice (Trg žrtava fašizma 4, Zagreb), konferenciju za medije održat će predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko”, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik stranke.

Podsjetimo, u ponedjeljak je u središnjici HDZ-a održan krizni sastanak na kojem se dogovarala daljnja strategija o tome kako srušiti premijera Tihomira Oreškovića, presložiti Vladu i riješiti krizu vlasti.


ZAVRŠEN SASTANAK HDZ-A! U utorak kreće skupljanje potpisa za zahtjev za opoziv Oreškovića?