Karamarko tvrdi: “S Mostom možemo imati 85 mandata…”

0
291

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko rekao je u utorak da HDZ-ova Domoljubna koalicija s Mostom sigurno može imati 85 mandata, što može biti čvrsta saborska većina, te potvrdio kako će se u srijedu sastati u Šibeniku na konzultacijama s Mostom.

– S Mostom sigurno možemo imati 85 mandata i to može biti čvrsta saborska većina – izjavio je Karamarko novinarima u središnjici HDZ-a na novinarsko pitanje koliko HDZ ima mandata.

Karamarko se dijelom složio sa stajalištem HNS-ova potpredsjednika Ivana Vrdoljaka, koji je danas na službenom Facebooku stranke odbacio prijedlog Mosta za veliku koaliciju Mosta, te HDZ-ove Domoljubne i SDP-ove koalicije Hrvatska raste. Vrdoljak je na Facebooku poručio da bi takva koalicija bila u suprotnosti s voljom građana iskazanom na izborima, a Hrvatsku bi vratila u vrijeme “socijalističkog saveza i jednopartijskog sustava”.

– Mogao bih se dijelom čak i složiti jer stalno govorim da ne znam kakve su perspektive tako velike koalicije. Ne znam je li Vrdoljak glasnogovornik i Zorana Milanovića koji je u ponedjeljak odbio mogućnost velike koalicije. Ako HNS ide u opoziciju nadam se da će i SDP za njima – kazao je Karamarko.

Osvrnuo se i na Milanovićevu izjavu objavljenu danas na njegovu Facebook profilu, kako žele ‘nastaviti služiti građanima i voditi Hrvatsku u pozitivnom smjeru rasta, reda i rada’, te da ‘ne žele dopustiti povratak u kaos, krizu i nebrigu za građane’.

– Kaos je nastupio onog dana kada je, nažalost, SDP pobijedio na izborima 2011. godine – naglasio je Karamarko.

Podsjetio je da je te godine Hrvatska završila pregovore s EU i zadovoljavala sve kriterije EU kako bi postali ravnopravnim članom, no, kazao je Karamarko, nakon dolaska SDP-ove Kukuriku koalicije Hrvatska ulazi u Balkan.

– To je Milanović i njegova vlada. Ne znam o kakvom kaosu on priča, kaos je on sam po sebi – dodao je.

Predsjednik HDZ-a najavio je za srijedu u 14 sati sastanak s Mostom, na kojem će HDZ imati svoje prijedloge. Izrazivši nadu u dobre razgovore rekao je kako ne vjeruje da će u srijedu sve biti rješeno, ali želi da Most čuje njihove prijedloge.

– Ostajemo otvoreni razradi ideja koje ima Most, i oni moraju biti otvoreni na ono što ćemo predložiti kao naše ideje – rekao je. Karamarko je najavio da u Šibenik ide sa svojim suradnicima, dodavši da će, vjerojatno, u petak biti sastanak Predsjedništva stranke i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Iako pomalo komičnim ocjenjuje razgovore u ponedjeljak između HDZ-a, SDP-a i Mosta, drži da se oni trebaju nastaviti.

Karamarko je rekao kako mu se na sastanku nije dopao Milanovićev ton, te njegovo odbijanje i pokušaji verbalnog napada da ‘neće u koaliciju’ s onima čiji članovi imaju kaznene prijave.

– Njegova vlada, suradnici i dužnosnici puni su kaznenih prijava, za razliku od nas koji smo to pročistili – poručio je Karamarko.

Ponovio je da želi izbjeći nove izbore kako se više ne bi uzalud trošilo vrijeme na beskrajne pregovore.

Karamarko također smatra da predsjednica Republike Kolinda Grabar – Kitarović treba imati pravo raspisati izbore bez konstituiranja Sabora.

– Upravo se čeka mišljenje ustavnih stručnjaka oko toga, jer o tom postoje prijepori. Pokušaj Milanovića da na pet minuta konstituira Sabor i nametne novih 30 do 40 milijuna kuna štete, nije suvislo – ocijenio je Karamarko.

Također je velikom mogućnošću ocjenio suradnju Mosta i Domoljubne koalicije, istaknuvši da, osim HDZ-ove Domoljubne koalicije, nitko nema program.

– Svi imaju ideju da bi nešto trebali mijenjati, ali mi imamo ideju kako, jer smo to tri godine radili s njemačkim IFO institutom; imamo više od 50 projekata te provedbene dokumente o realizaciji reformi o kojima svi pričaju i imamo rješenja – zaključio je Karamarko. bpz.ba