Kardinal Puljić predvodio spomen-slavlje na grobu fra Lovre Milanovića

0
314

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je u subotu 26. kolovoza misno slavlje na grobu fra Lovre Milanovića u župi Turić kod Gradačca u Bosanskoj Posavini. Misa se inače svake godine na taj dan, u narodu zvanom ‘Fra Lovrina mlada nedjelja’, slavi posljednje nedjelje u osmom ili početkom devetog mjeseca.

Duhovni je program započeo na stratištu – mjestu ubojstva toga mladog franjevca, župnika tadašnje župe Tramošnica u čijem je sastavu bila i sadašnja župa Turić. Kardinal je zajedno s vjernicima uz molitvu krunice u procesiji s fra Lovrinom slikom i svijećama kroz selo došao do groblja gdje je pokopan fra Lovro. Tu je u susavlju s domaćim župnikom Ilijom Matanovićem, postulatorom kauze fra Marijanom Karaulom i još sedmoricom okolnih svećenika predvodio misno slavlje.

Okupila je ‘fra Lovrina mlada nedjelja’ i ove kao i prethodnih godina više od tisuću vjernika, svih vjeroispovijesti, koji su hodočastili iz raznih krajeva Bosanske Posavine, a i susjedne Slavonije i Srijema te Srbije. Mnogo je usmenih, a i zapisanim uslišanih molitava i ozdravljena po zagovoru mladog mučenika franjevačke provincije Bosne Srebrene, kojega je 3. veljače 1807. na blagdan sv. Blaža u tridesetoj godini života, dok je obavljao svoju pastoralnu službu, nedužnog nožem usmrtio Turčin Mujo Arnaut. Usmrtio ga je samo zato jer noseći Isusa bolesniku, nije sišao s konja i poklonio mu se, kako su to nalagale tadašnje vlasti. Prije nekoliko godina službeno je pokrenut i postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim.

Govoreći o fra Lovrnoj žrtvi kardinal Puljić je naglasio kako nam je on primjer koliko je za svakoga vjernika prevažno sačuvati vjeru, nadu pouzdanje, predanje u ruke Božje unatoč svim kušnjama, jer jedino tako čovjek može biti i tjelesno i duhovno zdrav. Ukazao je na opasnosti grijeha i njegovih posljedica koje čovjeka iznutra razaraju te posvjestio vrijednost sakramenata koje nam Crkva nudi. Poučio je hodočasnike da časteći fra Lovru ne mogu u srcu nositi mržnju i jal, jer je to suprotno Lovrinoj žrtvi. „Fra Lovro bio je spreman žrtvovati se za Isusa. Ako Isusa prihvatimo u život ne možemo dozvoliti da tolika nesloga vlada među nama, mržnja sebičnost, zajedljivost, otrov među nama”, upozorio je kardinal, dodavši kako to jedino liječi Isusovo evanđelje i njegovi sakramenti.

Svjestan kako su pobožnosti u našem narodu često samo tradicija, na kraju je poručio: „Časteći fra Lovru želimo danas izmoliti hrabrost za žrtvu, za svladavanje, da Božja bude na prvome mjestu. Naš današnji hod za fra Lovrinom slikom neka bude hod za njegovim životom, za spremnost za Isusa se žrtvovati. Zato vas hrabrim nitko neka ne ode s ovoga groba da ne ponese taj zavjet spremnosti na žrtvu, jer samo ljudi koji su spremni na žrtvu obnavljaju svijet”.

Mladoj fra Lovrinoj nedjelji prethodila je trodnevnica od 23. do 25. kolovoza koju su župnoj crkvi u Donjoj i Gornjoj Tramošnioci te Srednjoj Slatini predvodili domaći župnici. U nedjelju 27. kolovoza također je na fra Lovrinu grobu slavljena zavjetna misa.

 

M.M.