KATOLICI SLAVE VELIKU GOSPU U 20 zemalja svijeta danas je državni blagdan

0
397

Katolici u BiH danas slave blagdan Velike Gospe, blagdan uznesenja blažene djevice Marije, Isusove majke, na nebo. Posebno svečano ovaj blagdan se proslavlja u Širokom brijegu, Međugorju, Posušju  i brojnim drugim mjestima. Na većinski hrvatskim područjima u BiH blagdan Velike Gospe je i neradni dan, javlja Hrvatski Medijski Servis.

U mnogim je zemljama blagdan Velike gospe državni blagdan: u Austriji, Belgiji, Čileu, Francuskoj, Grčkoj, Gvatemali, Hrvatskoj, Indiji, Italiji, Kamerunu, Libanonu, Litvi, Malti, Mauricijusu, Obali Slonovače, Sejšelima, Poljskoj, Portugalu, Sloveniji i Španjolskoj.

Na svetkovinu, mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna Marijina svetišta. Prema katoličkoj teologiji, Marija je uznesena na nebo, dušom i tijelom. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo, proglasio je papa Pio XII., 1. studenog 1950. Tome prethodi duga tradicija, stara gotovo kao i samo kršćanstvo. Mnogi crkveni oci i sveci poput sv. Bernarda, sv. Antuna Padovanskoga i dr., kroz vijekove su razmatrali i pisali o Marijinu uznesenju na nebo.

Blagdan se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Održavaju se procesije i festivali. Anglikanci i luterani slave blagdan, ali bez službenog spominjanja riječi „uznesenje”. bpz.ba