Knjiga poezije don Matka Džaje predstavljena u Splitu

0
603

Knjiga Danas ću ti reći don Matko Džaje, u nakladi Crkve u svijetu, predstavljena je 13. veljače, u Samostanu sv. Franje na Obali, u Splitu. Knjigu kojoj su predgovor i recenziju napisali: urednik CUS-a prof. dr. don Mladen Parlov i mr. fra Žarko Relota, uz autora, predstavili su Dominka Trogrlić i fra Žarko Relota.

U glazbenom dijelu programu nastupili su: Župni zbor sv. Roka na Manušu, pod ravnanjem maestra Tomislava Veršića te Ana Bubalo, violina i Anu Vrvilo, flauta.

Don Matko Džaja, župnik Župe sv. Roka na Manušu, objavio je nekoliko zbirki pjesama: Kiša svjetlosti, Tebi u susret, U očima Te vidim, Srcem prebirući i najnoviju Danas ću ti reći za koju se vidi da je to biserna ogrlica svemira.

Predstavljajući knjigu, fra Žarko Relota je kazao:„U Mariji Majci Božjoj i Majci Crkve don Matko vidi suotkupiteljicu ljudskog roda. S njom surađujući, i autor postaje raspoloženiji te s velikim uzdahom pjeva Domovini i Imotskoj krajini. Odvjetnica Hrvata ga nadahnjuje da u velikim nevoljama kroz koje je prošao hrvatski narod (osobito u Domovinskom ratu) ne pjeva samo s tugom u srcu, nego s nadom u Mariju, uzda za pronalaženje rješenja, kao obitelj u Kani Galilejskoj… Nostalgija za rodnim krajem i običajima, osobito od Cvjetnice do Uskrsa, vidljivi su u ovoj Matkovoj suzi-stihu, no kako ne živi od beznađa, već od vjere u Uskrsnuće, pobožnost, kraj kapele Gospe od Zdravlja i Matka od latargije i čini ga čovjekom proljeće. Ova zbirka pjesama doista ima što reći, kazao je mr. fra Žarko Relota.

U svojoj nadahnutoj recenziji don Mladen je kazao: „Ovo je Matkova peta zbirka poezije, iznimne poezije duhovnog nadahnuća, koja se u nekim stihovima penje do mističnih visina. Autor je svoja duhovna iskustva kao vjernik, svećenik i molitelj pretoče u riječi, u pjesme koje su poput zvijezda vodilja koje obasjavaju put putniku, namjerniku, hodočasniku, prema istinskom Domu i Domovini, prema Kristu.“

 

Dragica Zeljko Selak