Knjigozori Miljenka Stojića: Svjetlo

0
327

Vlado Čutura, Braniteljsko zajedništvo, Glas Koncila – ZIKZ, Zagreb, 2015.

On je hrvatski novinar, oni su hrvatski branitelji. Nažalost većina medija u hrvatskom društvu je petokolonaška pa očekujemo samo nesporazum između medija i branitelja. Vlado Čutura, pak, ide drugim pravcem, ne samo zbog toga što je djelatnik u crkvenom mediju Glas Koncila. Sam zna što znači biti branitelj, a Crkva je uvijek bila uz njih, kako mnogi naglašavaju u djelu pred nama. Prevedeno, narod je bio uz svoje junake, a političari su znali itekako zakazati.

Sabrano u knjizi najprije se pojavilo na stranicama Glasa Koncila. Branitelji su iznosili svoju muku i svoja nadanja, iz broja u broj. Bilo je to ono vrijeme kad su na vlast ponovo zasjeli jugonostalgičari, tamo nakon 2.000-ite. Znamo likove iz te neslavne, malo je reći, epizode. Navalili su poglavito na branitelje kao hijene, jer su mislili da je kucnuo njihov čas. Ali puno toga im pokvari oslobođenje generala Gotovine i Markača. Zbog toga i jedno poglavlje u knjizi nosi naslov Oslobođenje koje je prokrčilo put. Jedino se ne bih složio s Josipom Klemmom koji kaže da je »Povijesnim Očenašom završio Domovinski rat«. Misli se na onaj Očenaš na Trgu bana Jelačića kad dođoše generali iz zlokobnog Haaga. A što je sa šest Hrvata iz Herceg Bosne, BiH? Domovinski rat završava tek, ako Bog dadne, njihovim oslobođenjem i rušenjem teze o tzv. udruženom zločinačkom pothvatu. U suprotnom još ćemo se mi braniti s grčom u želucu kako čine branitelji kojima Vlado Čutura daje medijskog prostora.

Donio je on i misli određenih hrvatskih branitelja kao svjedoka te naše junačke borbe za slobodu. Njima je pridružio i one koji su zajedno s braniteljima stajali na prvoj crti obrane kao što su, recimo, liječnici, te one koji su braniteljima pokušavali i pokušavaju pomoći u miru svojom stručnošću.

Sve u svemu, zanimljivo je ovo djelo. Pokazuje nam da tama nije uspjela utrnuti svjetlo. Ono je sjalo i ono sja u našim braniteljima. Svatko onaj tko ih bude napadao otići će u tu tamu, a branitelji branitelja, recimo to tako, osvjetlat će svoj obraz. Domovinu se, naime, ne prodaje ni za što, njoj se samo služi. Nadamo se da će Čutura, a i drugi hrvatski novinari, objelodaniti još ovakvih ili sličnih uradaka.

 

Miljenko Stojić