Knjigozori Miljenka Stojića: U srž

0
223

Damir Pešorda, Nametnička kultura, Interpublic, Zagreb, 2014.

Danas, nažalost, mnogi pišu kolumne. I onda to na kraju stave u knjigu. A bolje bi bilo da se ništa od toga nije dogodilo. No, u Pešordinom slučaju vrijedi posve suprotno. Isplati ga se čitati u medijima, isplati ga se čitati »sabranog« u knjizi.

U predgovoru je navedeno da su tekstovi pred nama nastajali tijekom posljednjih godina i da su mahom objavljeni u Hrvatskom tjedniku i u Hrvatskom slovu. Ipak, Pešorda je ubacio i neke druge zgusnjujući na taj način sadržaj knjige, odnosno čineći ga više cjelinom.

Uvodni ogled naslovljen je kao i sama knjiga: Nametnička kultura. Očito mu je stalo do toga da nam pred oči iznese činjenicu gdje se zapravo nalazimo u ovo tzv. suvremeno vrijeme. I pritom je potpuno otvoren. Ovo je nametničko vrijeme. Svi kasniji tekstovi ustvari razvijaju ovu misao. Prema svemu tomu možemo zaključiti da se Pešorda ne igra ispraznim gomilanjem riječi, praznom učenošću i sličnim. Njegov tekst prožet je porukom i nagoni na razmišljanje. Time je svjetlosne godine daleko od onoga što danas nalazimo u razvikanim medijima koji sami sebi tepaju da oblikuju javno mnijenje, ili kako oni vole reći, da su mainstream.

Naravno da je nemoguće dotaknuti sve poteškoće koje su nas trale kroz proteklo vrijeme, ali je moguće dotaknuti one sržne. Zahvalni smo piscu na tome jer ih i sami naknadno uočavamo ako smo ih slučajno prije zbog nečega preskočili. Pri svemu tome do izražaja dolazi Pešordina načitanost, ozbiljnost argumenata, zdrava doza ironije, ljepota stila, beskompromisan stav. Nikoga ne napada, ali se nikoga i ne boji. Razotkriva pozadinu da bismo lakše uvidjeli kojim nam je putem krenuti.

Poslije čitanja ove knjige bit ćemo bogatiji barem za neku novu misao i neku novu činjenicu. A to i jest smisao čitanja knjiga. Odbacimo od sebe konačno namisao da živimo u nekom postmodernističkom vremenu i da više ništa nema smisla. Prežvakane su to smicalice. Svjedok nam je i ova knjiga pred nama.

Miljenko Stojić bpz.ba