KOALICIJSKA KRIZA:

0
440

Dugotrajne i mučne rasprave, kao i preglasavanja, obilježili su jučerašnju sjednicu Vlade Federacije BiH prije godišnjih odmora. Sjednica održana u Sarajevu počela je i završila na isti način, nemogućnošću postizanja dogovora među ministrima iz stranaka koje čine parlamentarnu većinu u Federaciji BiH, piše Večernji list BiH. Već prilikom dugotrajnog utvrđivanja dnevnog reda postalo je jasno kako će dvije točke biti sporne.

Zaključci neprihvatljivi

Prva od njih bili su zaključci s tematske sjednice Vlade Federacije BiH o poljoprivredi, održane 12. srpnja u Mostaru. Resorni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić (SDA) članovima Vlade Federacije BiH na usvajanje je ponudio zaključke koji su, kako je naglasila Jelka Milićević (HDZ BiH), ministrica financija i potpredsjednica Vlade FBiH, dijelu ministara neprihvatljivi jer nisu usuglašeni ni doneseni na Kolegiju koji su, po odluci s tematske sjednice Vlade, trebali činiti predsjednik i potpredsjednica Vlade Fadil Novalić i Jelka Milićević te ministri Šemsudin Dedić i Josip Martić.

Sastanak u spomenutom sastavu nikad nije ni održan, a svi zaključci obvezuju isključivo Vladu, a ne resorno ministarstvo, stav je hrvatskih ministara koji su tražili odgodu izjašnjavanja po zaključcima koji na kraju nisu dobili potreban broj glasova te će Parlamentu na usvajanje biti ponuđena samo informacija o stanju u poljoprivrednom sektoru Federacije BiH. Ministri SDA i SBB-a su tijekom rasprave o zaključcima s tematske sjednice o poljoprivredi, uz nju vezali i utvrđivanja kriterija raspodjele sredstava za kulturu, iako jedna s drugom nemaju nikakve veze, ni formalno ni suštinski.

Namjera Zore Dujmović (HDZ BiH), ministrice kulture i sporta, bila je utvrditi kriterije raspodjele prije godišnjih odmora na način koji će svim udrugama dati jednake mogućnosti za dobivanje sredstava. No, lobi sedam udruga građana koje su dosad povlačile tri četvrtine ukupnih sredstava za financiranje projekata kulture bio je jači te je preglasavanjem hrvatskih ministara ova točka skinuta s dnevnog reda.

Ministarstvo kao bankomat

Ministrica Dujmović od samog je početka, kako piše Večerenji list, na udaru sedam udruga, većinom sarajevske kulturne “elite” koja je, po njezinoj ocjeni, Federalno ministarstvo kulture tretirala kao vlastiti bankomat. To su Udruga “Obala Art Centar”, JU “Bosansko narodno pozorište” Zenica, Fondacija za muzičku umjetnost, Udruga za razvoj kulture i umjetnosti Balet Sarajevo, Udruga građana “Ars Evi”, JU “Međunarodni teatarski festival scena” MESS te “East-West centar”. “Imamo sedam nezadovoljnih udruga građana od ukupno 1277. Zar njihovim interesima trebamo ponovno sve podrediti”, zapitala se jučer na sjednici ministrica Dujmović naglasivši i kako su spomenute udruge građana, većinski bošnjačke, do sada povlačile 75 posto ukupnih sredstava namijenih projektima kulture u Federaciji Bosne i Hedrcegovine. bpz.ba