KOMBINACIJA DVIJU KEMOTERAPIJA: Odlični rezultati protiv najagresivnije vrste raka

0
268

Kombinacija dviju kemoterapija pokazala je obećavajuće rezultate u borbi protiv raka gušterače, jednog od najagresivnijih oblika karcinoma, produživši život dijelu pacijenata, rezultati su europske studije predstavljene u petak u SAD-u.

To kliničko istraživanje, jedno od najvećih ikad provedenih za ovaj oblik raka, uključilo je 732 pacijenta oboljela od karcinoma gušterače koji su primali kombinaciju lijekova Xeloda i Gemzar. Kod njih je zabilježeno značajno produljenje života, s time da su svi prije toga prošli kiruršku intervenciju, kaže profesor John Neoptolemos s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Liverpooolu koje je vodio studiju.

Kod pacijenata koji su uzimali tu kombinaciju kroz šest mjeseci, stopa petogodišnjeg preživljavanja podigla se na 28,8 posto u odnosu na 16,3 posto kod onih koji su uzimali samo Gemzar, što je aktualni standard liječenja.
Veliki napredak
“Prešli smo s petogodišnje stope preživljavanja od 8 posto” koja se bilježi kod onih pacijenata koji su samo operirani na “gotovo 30 posto s kombiniranom terapijom”, naglasio je Neoptolemos koji je predstavio rezultate na godišnoj konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju, najvećeg svjetskog skupa o karcinomu koji se održava ovaj tjedan u Chicagu.
“Ta kombinacija kemoterapija daje veliki napredak u borbi protiv tog oblika raka, koji je među najtežima za liječenje”, rekla je Smitha Krishnamurthi, američka profesorica na Medicinskom fakultetu Case Western Reserve.
MEDICINSKO ISTRAŽIVANJE: Pametni lijek usporio rast neizliječivih karcinoma prostate bpz.ba