Kosača zasjala u bojama zastave hrvatskog naroda u BiH

0
285

Hrvatski dome Hercega Stjepana Kosače u Mostaru osvijetljen je bojama zastave Herceg Bosne i hrvatskog naroda u BiH uz natpis #SrcePonosno.

Kosača je osvijetljena u čast 27. obljetnice osnutka Hrvatske Republike Herceg Bosne koja je ideal slobode hrvatskog naroda u BiH te jedino u područjima na kojima je bilo Herceg Bosne Hrvati nisu svedeni na razinu statističke pogreške.

Osvjetljavanje Kosače privuklo je veliki broj ljudi koji su s oduševljenjem promatrali i fotografirali večerašnji prizor.

Inače, Hrvatska zajednica Herceg Bosna osnovana je 18. 11. 1991. godine da bi 28. kolovoza 1993. u Grudama bila osnovana Hrvatska Republika Herceg Bosna slijedeći tako Owen-Stoltenbergov mirovni plan.

Hrvatska Republika Herceg-Bosna bila je, uz Republiku Hrvatsku i Republiku BiH, supotpisnica Washingtonskog sporazuma 18. ožujka 1994., kojim je dogovoreno stvaranje Federacije BiH kao zajednice hrvatskog i bošnjačkog naroda, s ciljem kasnijeg federaliziranja cijele države.

Činjenično je nastavila postojati i nakon donošenja Ustava Federacije BiH 30. ožujka 1994. do samoukinuća 14. kolovoza 1996., kada su sve ovlasti Vlade Herceg-Bosne prenesene na Vladu Federacije BiH.

Međutim, ideja Herceg-Bosne i dalje živo kuca kao ideal slobode ijednakopravnosti hrvatskog naroda u BiH, a baština njenog nasljeđa treba biti misao-vodilja dalje borbe za jednakopravnost i suverenost Hrvata u BiH.