KOVAČ : Interes Hrvatske stabilna BiH tri jednakopravna naroda koja će živjeti bolje

0
604

Ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske koji boravi u dvodnevnoj posjeti BiH susreo se danas s bosanskohercegovačkim šefom diplomacije Igorom Crnadkom i članovima Predsjedništva BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Ministar Kovač je izrazio  zadovoljstvo što je prvi službeni posjet upriličio Bosni i Hercegovini. Prenio je pozdrave Predsjedništvu BiH od rukovodstva Vlade Republike Hrvatske i predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

U razgovoru s članovima Predsjedništva BiH istaknuto je da Republika Hrvatska bilateralno, ali i kao članica EU, prati i podupire napredak Bosne i Hercegovine na ispunjavanju uvjeta za punopravno članstvo u EU, te je pozdravljena odluka Predsjedništva BiH o podnošenju zahtjeva za članstvo Bosne i Hercegovine u Europskoj uniji, koji će biti predan 15. veljače, u Bruxellesu.

Rečeno je da je predaja zahtjeva za članstvo BiH u EU dodatni podstrek promicanju bilateralne i regionalne suradnje, a istaknuta je i potreba promicanja suradnje na ekonomskom planu.

Tijekom susreta iskazan je interes za rješavanje otvorenih pitanja između dviju zemalja, što će se aktualizirati sadržajnijom suradnjom vlada dviju država, te promicanjem političkog dijaloga, istaknuto je prilikom susreta.

Članovi Predsjedništva BiH čestitali su ministru vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Miru Kovaču imenovanje u Vladu Republike Hrvatske i poželjeli mu uspjeh u radu.

Kovač s Crnatkom: U pripremi set bilateralnih sporazuma

Kovač je, kako javlja HMS, prethodno razgovarao sa svojim bosanskohercegovačkim kolegom Igorom Crnadkom.

Nakon sastanka održana je press konferencija na kojoj su ministri Crnadak i Kovač istakli da su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske dobrosusjedski i prijateljski, i izrazili spremnost za njihovo unapređenje u svim oblastima.

Šefovi diplomacija Hrvatske i BiH Miro Kovač i Igor Crnadak

Šefovi diplomacija Hrvatske i BiH Miro Kovač i Igor Crnadak

Ministar Crnadak je zahvalio ministru Kovaču na odluci da njegova prva posjeta u kapacitetu šefa diplomacije Republike Hrvatske bude upravo Bosni i Hercegovini. Dodao je da su današnjom posjetom poslane vrlo jasne i snažne poruke – da Republika Hrvatska nastavlja pružati potporu Bosni i Hercegovini na europskom putu i da je stav Republike Hrvatske da svaka odluka u Bosni i Hercegovini treba biti rezultat dogovora tri naroda i dva entiteta.

Ministri su se dogovorili da tijekom sljedećeg bilateralnog susreta, koji će se dogoditi u Zagrebu nakon predaje aplikacije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, potpišu Sporazum o europskom partnerstvu između BiH i Hrvatske. Potpisivanjem ovog sporazuma će se dodatno ojačati integracijski proces BiH.

Ministar Crnadak je istaknuo da je Hrvatska treći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine s ostvarenom ukupnom razmjenom od oko 2,6 milijarde KM i treći najveći investitor u BiH. Dodao je da je to vrlo dobra osnova za daljnje jačanje gospodarskih veza i suradnje, za što postoji spremnost obje strane.

Ministar Crnadak je kazao da je na sastanku razgovarano i o setu bilateralnih sporazuma koji su u pripremi i koji će uskoro biti potpisani.

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske dr.Miro Kovač je istaknuo da je odluka nove hrvatske vlade da se poboljša i ojača suradnja sa susjednim zemljama, te je stoga za njegovu prvu posjetu odabrana Bosna i Hercegovina. Dodao je da se BiH nalazi u vrhu prioriteta vanjske politike Republike Hrvatske. Naglasio je da je u interesu Republike Hrvatske da BiH bude stabilna država u kojoj će sva tri naroda biti jednakopravna i živjeti puno bolje. Istaknuo je snažnu potporu Republike Hrvatske Bosni i Hercegovini na putu ka članstvu u Europskoj uniji.

Posjet Mostaru

Ministar Kovač poslijepodne stiže u Mostar, gdje će se susresti s bostarsko-duvanjskim biskupom dr Ratkom Periće, gvardijanom franjevačkom samostana fra Ikom Skokom. Ministar Kovač posjetit će i Sveučilište u Mostaru, te u amfiteatru Građevinskog fakulteta održati predavanje o europskim integracijama/ bpz.ba