KOŽUL: Dogovor o formiranju vlasti nije ispoštovan zbog uvjetovanja iz Sarajeva; EU i NATO nam moraju biti cilj

0
245

-Ako hoćemo da BiH konačno krene putem napretka i svi zajedno gledamo pozitivne procese u budućnosti, potrebna nam je politička stabilnost. Bez toga nema niti stabilne vlasti. Osjetili smo svi, najviše naši građani ali i europski partneri što znači blokada procesa kako bi se poboljšala kvaliteta života i završile reforme u Bosni i Hercegovini, kazao je Predrag Kožul – zamjenik predsjedatelja Kluba zastupnika HDZ-a BiH i HNS-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, komentirajući nefunkcioniranje i blokade u Parlamentu BiH, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Pozvao je na dogovor kako bi profunkcionirala oba doma Parlamenta BiH, sva povjerenstva i Parlamentarni odbori.

-Moramo stabilizirati odnose unutar konstitutivnih naroda, pokušati naći kompromis u svim važnim stvarima za BiH. Pred BiH je niz značajnih koraka u procesu euroatlantskih integracija kojih se moraju rješavati. Za to je opet potreban dogovor partnerskih stranaka. Kriza oko uspostave vlasti na svim razinama u BiH ne šalje dobru poruku svijetu i nije dobra za nikoga.

Napominje da dogovor trojice predsjednika stranaka pobjednica na izborima nije implementira zbog uvjetovanja iz Sarajeva.

-Sve pretpostavke oko formiranja Vijeća ministara su ispunjene u kolovozu sukladno dogovoru lidera HDZ-a, SDA, SNSD-a, što je rezultiralo potpisom Načela o uspostavi vlasti. Nažalost, dogovor nije ispoštovan zbog uvjetovanja iz Sarajeva, rekao je Kožul te dodao:

“Naše opredjeljenje je formiranje Vijeća ministara što žurnije i bez uvjetovanja, kako bismo konačno implementirali izborne rezultate i počeli se baviti rješavanjem ozbiljnih pitanja u BiH koja čekaju, i iz dana u dan se stvaraju nova”, naglasio je Kožul.

Ključno je, kaže Kožul, da se što prije predstavnici stranaka vrate razgovorima i učine sve kako bi BiH mogla ostvariti najvažnije vanjskopolitičke ciljeve.

-Hrvatska politika u BiH nema dvojbi oko euroatlantskih integracija jer za njih nema alternative, ali za to nam trebaju vjerodostojni partneri i vjerodostojne institucije s punim izbornim legitimitetom na razini BiH. To u ovom trenutku nemamo, jer Vijeće ministara u tehničkom mandatu s dupliranjem najvažnijih funkcija izvršne i zakonodavne vlasti to nije, zaključio je Kožul.