Kraljević o projektima, problemima i budućim planovima Širokog Brijega

0
255

U četvrtak je u uredu gradonačelnika Širokog Brijeg održana press konferencija kojom je ujedno počelo obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega.

Na pressici su govorili gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević te predsjednik Gradskog vijeća Širokog Brijega Vinko Topić.

U uvodnom izlaganju gradonačelnik Kraljević govorio je o projektima koje je Grad završio te o projektima koji su u tijeku i o novim planovima gradske uprave.

Bilo je tu riječi o sustavu navodnjavanja, kolodvoru, ali pročištaču koji se uskoro planira izgraditi.

”Pročištač otpadnih voda bio je u planu izgradnje uz potporu Kraljevine Španjolske, no dogovor je na koncu otpao te su u tijeku nova planiranja kako bi s realizacijom mogli krenuti sljedeće godine,” izjavio je Kraljević.

Kraljević: Nećemo prodati duhansku stanicu

Kraljević se dotaknuo i duhanske stanice te lokalnih cesta. Istaknuo je kako se prostor duhanske stanice neće prodati privatnicima jer se tu planiraju sadržaji od javnog interesa, a u prvi plan je stavio srednju školu. Osim toga, planira se i izgradnja gradskog muzeja, a ostali sadržaji znat će se nakon provedenih konzultacija sa stručnjacima.

”Najviše koliko bi mogli ići po pitanju duhanske stanice je opcija u kojoj bi nam bilo ponuđeno privatno-javno partnerstvo,” dodao je Kraljević.

Što se tiče lokalnih cesta, čije je stanje u pojedinim mjestima katastrofalno, gradonačelnik Kraljević je rekao da će Grad sve učiniti kako bi se iznašla financijska sredstva za njihovu sanaciju. Shodno ovoj temi bilo je riječi i o neravnomjernoj raspodjeli novca unutar Federacije BiH odnosno manjeg povrata novca u gradski proračun.

Nikad više zaposlenih, ali i nezaposlenih

Široki Brijeg je u vrijeme bivše Jugoslavije spadao u jedne od najnerazvijenijih općina, dok u posljednjih desetak godina slovi kao jedna od najrazvijenijih u Bosni i Hercegovini. Problem s nezaposlenošću postoji u Širokom Brijegu, kao i u ostatku države, no zasada nije toliko alarmantno.

”U Širokom Brijegu zaposlenost nikada nije bila viša, ali i nezaposlenost. Prema podacima Službe za zapošljavanje, u Širokom Brijegu je trenutno nezaposleno oko 4.000 stanovnika, ali ja u te brojke ne vjerujem. Smatram da je taj broj mnogo manji jer, nažalost, dosta ljudi radi ”na crno”,” rekao je Kraljević.

”U gradu ima dosta stabilnih i jakih tvrtki što dodatno stabilizira naše gospodarstvo, a istaknuo bih tvrtku Feal kao najbolji primjer privatizacije u BiH,” dodao je Kraljević.

Status quo: Rasvjeta u Grabovini, uređenje trgova, derutne kuće…

Na novinarska pitanja o rasvjeti u Grabovini, uređenju trgova i središta grada u koji spadaju i derutne kuće koje nisu baš lijepa slika i prilika, Kraljević je rekao da se već duže vrijeme planira postaviti javna rasvjeta uz Grabovinu, no kada će doći do realizacije, ni sam nije mogao dati točan datum.

Po pitanju uređenja Trga širokobrijeških žrtava te Trga Ante Starčevića, kao i male šetnice na kojoj je donedavno bio spomenik antifašističkim borcima ”Ruža”, gradonačelnik Kraljević je rekao da je u ovom slučaju najveći problem novac kojeg manjka u gradskoj blagajni.

”Znamo da financijska situacija trenutno nije baš idealna te se proračun jedva zaključi. Kada izmognemo financijska sredstva, uredit ćemo dodatno središnji gradski trg, kao i onaj Ante Starčevića te šetnicu koja ih spaja. Možemo mi i sada ugrubo uraditi neke stvari, ali ne želimo to samo površno odraditi. Kada se već radi, uradit ćemo to kvalitetno jer želimo da naši građani sutra nekada mogu uživati u komforu i ljepoti svoga grada,” rekao je gradonačelnik Širokog Brijega Miro Kraljević .

Što se tiče derutnih kuća u središtu Širokog Brijega, Kraljević ističe da postoji volja Grada da se to riješi, no da je najveći problem zakonska mogućnost Grada. Većina kuća ima velik broj vlasnika te se ni oni sami ne mogu međusobno dogovorit.

”Osim što ne izgledaju lijepo, najveći problem je sigurnost prolaznika, a Grad Široki Brijeg će učiniti sve koliko mu zakon dopušta kako bi zaštitili naše građane”, naglasio je Kraljević.

Također, spomenut je problem i smeća u gradu, pogotovo u Borku gdje neodgovorni građani smeće odlažu uz rijeku Lišticu, dužem cijele šetnice te na području dječjeg parka.

Kraljević je rekao da će Grad uskoro ukloniti kamene kante koje su postavili aktivisti jedne širokobriješke udruge jer su nefunkcionalne te će ih zamijeniti boljim i funkcionalnijim.

Zahvalio se ovim putem i medijima koji izvještavaju o ovakvim i sličnim problemima u gradu te ih je zamolio da i dalje tako naste kako bi mediji i Grad zajedno vršili pritisak na neodgovorne građane. ”Stvar je kulture i kućnog odgoja. Svi uredimo svoja dvorišta, a preko zida smeće – najlakše je tako,” dodao je Kraljević.

Zašto Zdravku Mamiću javno priznanje?

Već dva dana u javnosti i medijima se vodi rasprava o tome je liZdravko Mamić zaslužio javno priznanje Zlatna plaketa ‘Grb Grada Širokog Brijega’ koju mu je prije dva dana dodijelilo Gradsko vijeće na 28. sjednici.

”Vidim i čujem da se mnogo prašine podiglo oko dodjele priznanja Zdravku Mamiću. Prijedlog je došao iz Nogometnog kluba Široki Brijeg, a Povjerenstvo za dodjelu javnih priznanja ga je prihvatilo. Također, prijedlog je prošao skoro jednoglasno u Gradskom vijeću, dok je samo jedan gradski vijećnih bio suzdržan. Mamić je pomogao širokobriješkom sportu tako što je on kao izvršni predsjednik Dinama odlučio da će taj klub sljedećih deset godina Nogometnom klubu Široki Brijeg uplaćivati određeni iznos te samim time pomagati mu u daljnjem radu,” rekao je Kraljević.

‘Za selo i umrit ako treba!’

O programu obilježavanja Dana grada i proslave blagdana Velike Gospe govorio je Vinko Topić predsjednik Gradskog vijeća istaknuvši: ”Ove godine po prvi puta obilježavamo Dan Grada Širokog Brijega nakon što je Široki Brijeg krajem prošle godine proglašen gradom. I ove godine na Svečanoj sjednici ćemo dodijeliti javna priznanja Zlatne plakete ”Grb grada Širokog Brijega” zaslužnim pojedincima i kolektivima. Priredili smo i prigodan kulturno-zabavni program nekoliko dana prije, kao i na sam Dan grada i blagdan Velike Gospe koji smo uskladili s programom Devetnice Velikoj Gospi.

Topić je istaknuo odličnu suradnju s gradonačelnikom Kraljevićem, kao i gradskim vijećnicima. Također, posebno je istaknuta suradnja unutar samog Gradskog vijeća kada su u pitanju stvari od užeg lokalnog interesa.

”Zaista je pohvalno, kada se treba usvojiti neka važna odluka za Široki Brijeg, da su gradski vijećnici većinom jednoglasni te da svoju političku stranku i stranačke interese stave u drugi plan, a u prvi samo interes građana jer u konačnici bi tako trebalo i biti, a ne da se oko neke banalne stvari vode bespotrebne rasprave samo zbog političkih statova,” rekao je predsjednik Gradskog vijeća Široki Brijeg Vinko Topić.

Skromna proslava

Program obilježavanja Dana Grada Širokog Brijega je, napominju Kraljević i Topić, veoma skroman, te se prilikom planiranja gledalo da se satnice ne poklope s Devetnicom Velikoj Gospi.

Iz programa izdvajamo polaganje vijenaca na središnjem graskom trgu u srijedu 12. kolovoza s početkom u 10.00 sati, a već u 10.15 sati održat će se svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj će, između ostaloga, biti dodijeljenja javna priznanja. Istog dana u 21.00 sat na središnjem trgu bit će održana ‘Večer folklora i kulturne baštine’.

Na Dan Grada Širokog Brijega i blagdan Velike Gospe, 15. kolovoza, na Trgu širokobrijeških žrtava u 21.00 sat će biti održan koncert Željka Bebeka.

Detaljan program proslave Dana Grada Širokog Brijega možete pročitati bpz.ba