Kreće se u zakonsko izjednačavanje prava HV-a i HVO-a?!

0
303

MOSTAR – Promjenom vlasti u Republici Hrvatskoj, te činjenicom kako je novi ministar branitelja Mijo Crnoja rođen u BiH te i bojovnik HVO-a, kod udruga proizašlih iz HVO-a ponovno se probudio optimizam kako će se njihovi zahtjevi napokon uvažiti. Naime, kako je već dugo poznato, branitelji HVO-a samo traže poštivanje digniteta HVO-a i ispunjavanja prava koja im zakonski pripadaju. Uz činjenicu kako je Crnoja ministar, novi saborski zastupnik iz XI. izborne jedinice je i general HV i HVO-a Željko Glasnović, koji je u nebrojeno puta isticao značaj Hrvata u BiH i dijaspori te se otvoreno zalaže za izjednačavanje prava bivših pripadnika HV-a i HVO-a. Štoviše, prema njemu, to bi trebao biti jedan od prioriteta nove vlasti. Zbog svega nabrojanog, većina bivših pripadnika HVO-a uvjerena je kako su pred njima ipak bolji dani u kojima će se poštivati njihov doprinos slobodi kako BiH tako i Hrvatske.

Sporni članak 2
Dragan Radić, predsjednik HVIDR-e HVO-a HB-a, kazao je kako bi se uskoro trebao održati prvi sastanaka s novoimenovanim hrvatskim ministrom branitelja, ali kako je on optimista kada je u pitanju buduća suradnja. Isto tako, kazao je kako postoje pozitivni signali kako će se ići na zakonsko izjednačavanje prava branitelja HV-a i HVO-a, što oni već odavno zagovaraju.

– Stvar je vrlo jednostavna, samo se u član 2 Zakona o pravima hrvatskih branitelja treba uz ostale postrojbe dodati i HVO-a. Isto tako, zakonom se jasno trebaju definirati sva prava koja mi uživamo, kako ne bi dolazilo do bilo kakvih nedoumica, poručio je Radić. Objašnjenja radi, u spornom članu 2 nigdje se ne spominje HVO-a. Članak glasi: “Hrvatski branitelj iz Domovinskog rata je osoba koja je kao dragovoljac i pripadnik Oružanih snaga Republike Hrvatske (ZNG, Hrvatske vojske, Ministarstva obrane, Policije, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih obrambenih snaga (HOS-a) te pripadnik naoružanih odreda Narodne zaštite koji je u njima proveo najmanje 5 mjeseci do 24. prosinca 1991. godine), organizirano sudjelovala u obrani neovisnosti, teritorijalne cjelovitosti, odnosno suvereniteta Republike Hrvatske u bilo kojem razdoblju Domovinskog rata”. Prošla vlast nije bila spremna ovaj članak mijenjati, ali i u predizbornoj kampanji je u nekoliko navrata čelnik HDZ-a i novi prvi potpredsjednik Vlade RH Tomislav Karamarko navodi kako će oni to ispraviti i izjednačiti prava HV-a i HVO-a.

Bez razdvajanja mirovina
Inače, ministar Crnoja jučer je i službeno preuzeo dužnost, te tom prigodom kazao kako želi biti ministar svih branitelja te da će mu prvi potez biti zaustavljanje razdvajanja mirovina. Naime, od Vlade će se zatražiti zaustavljanje razdvajanja mirovina na dio ostvaren prema posebnom propisu i dio mirovine ostvaren na temelju radnog staža. Upravo ovo je izuzetno važno i za bivše pripadnike HVO-a te je i Radić pozdravio prvi potez novog ministra. Bilo kako bilo, jasno je kako je resor branitelja jasko osjetljiv (što se moglo vidjeti tijekom mandata prošlog ministra) pa ostaje vidjeti na koji način će se ići u realizaciju obećanih poteza, ali i rješavanje svih ostalih problema koji godinama muče branitelje. U svakom slučaju, izjednačavanja prava HV-a i HVO-a bi pripadnicima HVO-a donijelo reguliran status, lakše ostvarivanje svojih prava (mirovina, naknada,…) te bi se uvelike izbjegle svima poznate peripetije koje su se pojavile za više od 10.000 branitelja s “južnog bojišta”. bpz.ba