KRIŠTO: Pretvaranje Hrvata u manjinu vodi kraju BiH

0
302

Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Borjana Krišto istaknula je da je narušavanje ustavnih prava i pokušaj proglašavanja Hrvata manjinom u BiH avantura određenih bošnjačkih političara, koja je potencijalni uvod u kraj BiH.

Krišto je za “Večernji list”, izdanje za BiH, istaknula da je u BiH neophodno izvršiti izmjenu Izbornog zakona kojom se u potpunosti sprovode presude Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju, kao i odluke Europskog suda za ljudska prava.

Kada je u pitanju pravosuđe u BiH, Krišto kaže da Ustav BiH ne poznaje pravosuđe na nivo BiH.

Krišto je istaknula da je sve zakone iz ove oblasti – o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću i o Sudu i Tužiteljstvu BiH, kreirala i nametnula međunarodna zajednica u BiH.

Pri tome, ističe ona, nitko od nadležnih u institucijama, tijelima uprave i vlasti kao što je i Parlamentarna skupština BiH, nije imao nikakvu priliku, a ni pravo, predložiti drugačije rješenje ili iskazati stav.

“Brzo se uvidjelo da takav način uspostavljanja i funkcioniranja pravosudnih institucija nije dao efekta, da je doveo u situaciju kojim danas nitko ne može biti zadovoljan, pa čak ni oni koji su nositelji pravosudnih funkcija, te ni najveći optimisti ne mogu negirati činjenicu da postoji ogromno nepovjerenje u pravosudne institucije u BiH”, istaknula je Krišto.

Govoreći o funkcioniranju institucija u BiH, Krišto je naglasila da nepostojanje parlamentarne većine koja bi funkcionirala na programskoj osnovi, svakako doprinosi stvaranju problema, kako u funkcioniranju zakonodavne, tako i izvršne vlasti.

Ona je precizirala da se ne poštuju ustavne i zakonske procedure, a ima i preglasavanja u kojem se ne zna tko je vlast, a tko opozicija.

Krišto kaže da je većina članova SIP BiH izabrana na nezakonit način, čime je narušena vjerodostojnost institucije.

“SIP je zapravo, gazeći demokraciju u Mostaru ispunio ulogu koju su mu namijenili njegovi nalogodavci i politički mentori, te je ovo samo uvod u opće izbore 2022. godine kada se preko ove institucije sprema konačan obračun sa svim protivnicima unitarne bošnjačke BiH”, rekla je ona.

Ona ukazuje da se sve ovo događa uz šutnju međunarodnih institucija zaduženih za uspostavljanje demokratske BiH.

Krišto naglašava da će poteze i ulogu visokog predstavnika u BiH vrednovati povijest, dok državljani BiH svakodnevno osjećaju na svojoj koži rezultate djelovanja OHR-a./HMS/