LJUBIĆ: BiH ide ka pragu propadajuće države

0
473

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović održala je jučer radni sastanak s turskim domaćinom Erdoganom u Ankari. Razgovarali su i o načinima pomoći BiH, pri čemu se Erdogan složio da treba poticati reforme, ali je ostao suzdržan kada je riječ o promjeni izbornog zakonodavstva. O odjecima sastanka za Hrvatsku televiziju govorio je Tonino Picula, europski zastupnik, te Božo Ljubić, saborski zastupnik i predsjednik Hrvatskog narodnog sabora.

O rezultatima posjeta više će se znati kada se održi sastanak trilaterale (RH, BiH i Turska), rekao je Picula. Čini mu se da je Erdogan pokazao više zanimanja za druge teme. “Turskom predsjedniku nisu u interesu promjene u BiH jer se jasno opredijelio za Daytonski sporazum koji zadržava utjecaj na bošnjački dio politike u BiH”, kazao je Tonino Picula.

Božo Ljubić diplomatsku inicijativu predsjednice Hrvatske smatra legitimnom jer je Daytonski sporazum narušen na štetu Hrvata, što je potvrdio i Ustavni sud BiH. Legitimnim smatra i sudjelovanje Turske jer je i ona članica Vijeća za implementaciju mira.

“Utjecaj Turske u BiH i šire je neupitan i pojačan posljednjih godina. Ta država može pomoći stabilizaciji stanja u BiH. Hoće li se to dogoditi – treba tek vidjeti u idućim mjesecima. Treba prihvatiti izmjene izbornih zakona kako bi se izbori u BiH mogli provesti. Važnije je što će zapadni sponzori kao jamci Daytona učiniti. Ne zavaravajmo se, situacija će se dodatno zakomplicirati, ukoliko ne dođe do izmjena Izbornog zakona i sve ovo što se sada događa moglo bi BiH dovesti na prag propadajuće države – što nikomu nije u interesu”, kazao je Ljubić.

“Izmjene izbornog zakona prošle su Dom naroda i konstruktivan pristup bošnjačkih stranaka u Zastupničkom domu bio bi da barem reagiraju amandmanima da bi izmijenili zakon bez pomoći sa strane. To u ovom trenutku ne izgleda realno i očekujem da se u taj proces uključe međunarodni jamci Daytona – SAD, EU i članice Vijeća za implementaciju mira”, rekao je Ljubić. Osobno smatra kako je paradoksalno da politički predstavnici većinskog naroda ne uviđaju opasnosti koje prijete ako ne dođe do harmonizacije triju konstitutivnih naroda u BiH. Očekujemo predsjednicu u BiH i nadamo se rješenjima, dodao je.