LJUBIĆ: Ne promjeni li se Izborni zakon, u pitanje može doći Daytonski sporazum

0
270

Ako ne dođe do promjena Izbornoga zakona BiH, ne samo da će biti ugrožen europski put BiH, nego će biti ugrožen i mirovni sporazum te sve ono što je Bosna i Hercegovina postigla od Daytona do danas, izjavi je za Dnevnik.ba predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić.

Bošnjačka javnost još jednom je graknula kako se „dijeli Bosna“ nakon što je procurila špekulacija o tomu kako će Središnje izborno povjerenstvo podzakonskim aktom riješiti problem izbora izaslanika u Dom naroda FBiH. Iako nije riječ ni o kakvom službenom dokumentu, bošnjačka politička i medijska elita je optužila SIP kako „dijeli Bosnu“ jer je bi se moglo dogoditi da će se zadovoljiti princip da jedan konstitutivni narod drugom ne bira političke predstavnike.

„Potpuno je jasno da, bez obzira na blokade koje imamo pri implementaciji odluke Ustavnoga suda BiH, i dalje imamo vremena da dogovorimo promjene Izbornoga zakona BiH. Trebamo nastaviti unutarnji dijalog, ali se fokusirati na stranke koje imaju politički legitimitet“, rekao je Ljubić te pojasnio kako se mora osvijestiti da budućnost BiH ovisi od toga jesmo li u stanju kroz izmjene Izbornoga zakona osigurati pravo na političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana (koji su već predstavljeni kroz zastupničke domove), te u isto vrijeme unaprijediti prohodnost odlučivanja.

„Bez obzira na kompliciranu ustavnu strukturu, BiH može biti funkcionalna. Recimo, Švicarska i Belgija su još kompliciranije, ali u tim je zemljama kreirano povjerenje i u institucije i između etničkih odnosno jezičnih skupina“, izjavio je Ljubić.

Na međunarodnom planu, dodao je, treba se fokusirati na razgovore s ključnim članicama Vijeća za provedbu mira, poput SAD-a, Rusije, Turske, EU, ali i Hrvatske i Srbije.

„Potrebno je u tim zemlja osvijestiti činjenicu da ako ne dođe do promjena Izbornoga zakona, posebno u dijelovima koji govore o domovima naroda i članovima Predsjedništva BiH, to onda ne samo da ugrožava europski put BiH, nego i sam mirovni sporazum te sve ono što smo do sada postigli. Odgovorni subjekti moraju reagirati i pomoći nam da dođemo do promjena“, rekao je Ljubić