LJUBIĆ: Odluka Ustavnog suda obveza i poticaj da se harmoniziraju pozicije naroda

0
289

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH dr Božo Ljubić ocjenio je kako sama činjenica da je Ustavni sud BiH prihvatio argumentaciju njegova zahtijeva kojeg je podnio dok je obnašao dužnost predsjedatelja Zastupničkog doma parlamenta BiH da se proglase neustavnim odredbe Izbornog zakona kojim se definira izbor delegata u Dom naroda Federalnog parlamenta pretstavlja “obvezu i poticaj legitimnim političkim predstavnicima naroda i građana u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti da se pristupi izmjenama izbornog zakona BiH.

Ljubić je u izjavi za Hrvatski Medijski Servis kazao kako još nije pročitao obrazloženje odluke Ustavnog suda o njegovom zahtijevu, te će se moći očitovati o njemu tek kad se s njim upozna, no, kako je rekao upoznat je s tim koje je dijelove Izbornog zakona Ustavni sud proglasio neustavnim. Pojasnio je i zbog čega je današnja odluka ustavnog suda BiH izuzetno važna.

Obveza i poticaj

-Naime u ustavnopravnom poretku BiH kao što je poznato, domovi naroda imaju najvažniju stablizirajuću ulogu i od pressudnog je značaja da se osigura narodni legitimitet i ova presuda onako kako je ja razumjevam zapravo je poticaj i obveza da se pristupi izmjenama koje će osigurati legitimitet sva tri konstituirajuća naroda u ovome Domu. Zapravo ovom odlukom samo se reaktiviraju izvorna rješenja Washingtona i Daytona koja su derogirana od strane visokog predstavnika Petritscha. Također je važno da se izmjene zakona narovno implementiraju i ostale presude kao što je Sejdić-Finci presuda i presuda u slučaju izbornih pravila za grad Mostara. I u konačnici da se na taj način harmonizira instuticionalna pozicija svih konstutivnih naroda u BiH, kazao je Ljubić za Hrvatski Medijski Servis.

On je uvijeren da će to doprinjeti, kada se to realizira, smanjenju političkih tenzija i stabilnosti u BiH kako bi se onda moglo fokusirati na dalje reforme i na euroatlanski proces.

-Sama presuda nije ograničenje za legitimne političke predstavnike da izmjenimo izborni zakon na način da on kako sam rekao maloprije harmonizira i sistematizira poziciju tri konstituona naroda i ja to vidim kao jedan pozitivian doprinos i poticaj, naglasio je Ljubić.

Važno provesti sve tri odluke

Upitan što će se dogoditi ukoliko se ne postigne suglasnost i Parlament BiH ne usvoji nove ustavne odredbe u skladu s današnjom odlukom Ustavnog suda, hoće li biti onemogućeno formiranje vlasti u F BiH nakon sljedećih parlamentarnih izbora 2018. Ljubić je kazao:

-Mislim, naravno da to jest jedno, da tako kažem, logično zaključivanje. Međutim u tom slučaju bi opće funkcioniranje ove države došlo u pitanje. Prema tome, ove tri presude u najmanju ruku, koje sam naveo, presuda o mom zahtijevu, presuda suda iz strazbourga u predmetu 2sejdić- Finci” i presuda Ustavnog suda za grad Mostar, na neki način  nisu samo obveza, one su poticaj, one su na neki način dobrodošle svima onima koji žele na odgovoran način promišljati budućnost BiH, da se pristupi njihovoj implementacij, naravno na način  da taj Izborni zakon bude prihvatljiv za legitimne predstavnike sva tri konstituivna naroda koji naravno predstavljaju i građane BiH, zaključio je Ljubić.

Odluka Ustavnog suda

Podsjetimo Ustavni sud Bosne i Hercegovine današnjom je odlukom, postupajući na temelju zahtijeva dr. Bože Ljubića utvrdio da odredba potpoglavlja B članka 10.12. stavak 2. u dijelu: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji“ i odredbe poglavlja 20 – Prijelazne i završne odredbe članka 20.16A stavak 2. toč. a.-j. Izbornog zakona BiH 8 kojim se određuje broj delegata iz svakog konstitutivnog naroda iz svake županije pojedinačno) nisu u skladu s člankom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine zato što očito impliciraju da pravo na demokratsko odlučivanje isključivo legitimnim politički predstavljanjem neće biti utemeljeno na demokratskom izboru izaslanika u Dom naroda Federacije Bosne i Hercegovine onog konstitutivnog naroda koji predstavlja i čije interese zastupa, što je suprotno načelu konstitutivnosti, odnosno ravnopravnosti bilo kojeg od konstitutivnih naroda.

Sukladno tome, Ustavni sud Bosne i Hercegovine je, u skladu sa člankom 61. stavak 4. Pravila Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, naložio Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine da najkasnije u roku od šest mjeseci od dana dostave ove odluke uskladi odredbu potpoglavlja B članka 10.12. stavak 2. u dijelu: „Svakom konstitutivnom narodu se daje jedno mjesto u svakoj županiji“ i odredbe poglavlja 20 – Prijelazne i završne odredbe članka 20.16A stavak 2. toč. a.-j. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine sa odredbama članka I/2. Ustava Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je odbio kao neutemeljen zahtjev dr. Bože Ljubića za ocjenu ustavnosti odredbi potpoglavlja B čl. 10.10., 10.12. u preostalom dijelu, 10.15. i 10.16. Izbornog zakona Bosne i Hercegovine jer je utvrdio da su navedene odredbe u skladu sa člankom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine”, priopćeno je iz Ustavnog suda BiH .