LJUBIĆ UPOZORIO: Onemogućavanje izmjena Izbornog zakona legitimira traženje teritorijalne autonomije

0
246

Stranke Hrvatskog narodnog sabora (HNS) izaći će na lokalne izbore, uključujući i Mostar, iako i dalje osporavaju legalitet i legitimitet Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP), izjavio je danas u Mostaru predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH Božo Ljubić.

Dodao je kako je za HNS i dalje sporno razdvajanje izbora za Gradsko vijeće Mostara od ostalih lokalnih izbora.

Glavni tajnik HNS-a BiH Josip Merdžo osvrnuo se na predstojeće lokalne izbore u Mostaru, kazavši kako po prvi put u Mostaru “imamo pravila koja nikoga ne diskriminiraju”.

– Građani Mostara će nakon toliko godina imati priliku birati tko će ih predstavljati u Gradskom vijeću. Realno je očekivati veću izlaznost s obzirom da 12 godina nije bilo izbora. Izgradnja bilo kakve psihoze straha ili dizanja tenzija je besprimjerno i nepotrebno – istaknuo je Merdžo.

Ljubić se osvrnu i na događanja u Crnoj Gori te ne prije tri dana potpisani sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, istaknuvši kako sva ta događanja itekako imaju refleksiju na unutarnja zbivanja u BiH.

– Nakon što su završeni izbori u Crnoj Gori, pojavljuje se tekst na poluslužbenom glasilu SDA, potpisan od Reufa Bajrovića, koji govori da nakon pobjede “pročetničkih snaga u Crnoj Gori mi danas graničimo s tri neprijateljske države”. Sad se postavlja pitanje tko smo to mi. Sigurno za Hrvate Hrvatska nije neprijateljska država, a ne vidim baš da bi to bile ni Srbija niti Crna Gora – kazao je Ljubić na konferenciji za novinare.

S obzirom da ni Srbi vjerojatno ne percipiraju Srbiju, Crnu Goru i Hrvatsku kao neprijateljske državama, dodao je Ljubić, na taj se način želi poručiti da je BiH bošnjačka država.

– Iz toga vidimo da se događaji izvan BiH, koji ni na koji način nisu upućeni protiv BiH, ovdje zapravo koriste za unutarnje razračunavanje. Mi u BiH imamo unutarnji problem koji se tiče naših međusobnih odnosa ovdje u BiH i nama nisu prijetnja naši susjedi, već mi sami moramo riješiti naša unutarnja pitanja da bismo konačno mogli krenuti naprijed, i u europskim, i u euroatlantskim integracijama, a zatim i u rješavanje socijalnih pitanja – kazao je Ljubić.

Kada su u pitanju izmjene Izbornog zakona BiH, Ljubić je kazao kako će HNS “izaći s jednim koherentnim dokumentom”, koji će, u skladu s Ustavom, Hrvatima omogućiti ono što već imaju Srbi i Bošnjaci, a to je “legitimno političko predstavljanje”.

– Mi ni na koji način ne želimo dočekati izbore 2022. godine s postojećim izbornim pravilima, posebice uz ovakav SIP. Blokiranje ili onemogućavanje promjena izbornog zakona, temeljem Ustava i temeljem odluka Ustavnog suda, zapravo legitimira izravno traženje drugih koncepata ostvarenja nacionalne jednakopravnosti, a jedan od tih koncepata je svakako koncept teritorijalne autonomije – ustvrdio je Ljubić./Fena