Mario Kordić je novi gradonačelnik Mostara!

0
353
Mario Kordić (HDZ BiH) novi je gradonačelnik Mostara.

Odlučeno je tako u ponedjeljak nakon trećeg kruga tajnog glasovanja na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara.

Kordić je u trećem krugu osvojio 17 glasova, a Zlatko Guzin (Koalicija za Mostar) 16 dok su dva listića bila nevažeća (pogrešno ispunjena). U trećem krugu bila je dovoljna većina glasova nazočnih vijećnika.

Na kraju svega što se događalo želim izraziti zadovoljstvo i ponos što smo u ovoj pustinji, izostanku normalne retorike, što smo se zadržali u izoliranoj oazi u kojoj smo zadržali dignitet i odigrali fer utakmicu. U derbiju netko mora izgubiti. Želim ti uputiti iskrene čestitke i poželjeti mnogo mudrosti i sreće, istaknuo je Guzin koji je poželio uspješan rad Gradskom vijeću u donošenju važnih odluka.

Nakon njega se obratio sada već bivši gradonačelnik Ljubo Bešlić koji je istaknuo da je kolegi Kordiću ostavio financijski stabilan grad, a nakon toga je uslijedila svečana prisega novog gradonačelnika Marija Kordića.

Potom je predsjednik Gradsko vijeća Ivan Zelenika (HDZ BiH) podnio ostavku s obzirom da je i novoizabrani gradonačelnik Hrvat pa sukladno statutu pokrenut je reizbor.

Podsjećamo, u drugom krugu tajnog glasovanja Mario Kordić osvojio je 17 glasova, a Zlatko Guzin 14 dok su četiri listića bila nevažeća (3 ispunjena i 1 neispunjen) što znači da je glasovalo 35 vijećnika.

Za izbor u drugom krugu glasovanja bila je potrebna dvotrećinska većina, a s obzirom da nijedan od dva kandidata nije dobio toliku potporu, uslijedio je treći krug u kojem je bila dovoljna većina nazočnih vijećnika.

U slučaju izjednačenog rezultata u trećem krugu gradonačelnik bit postao mlađi kandidat.