Merkel: U Bosni i Hercegovini postoji mnogo problema

0
413

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je uoči puta u Beograd kako se otvaranje pregovaračkih poglavlja Srbije s Europskom unijom (EU) povezuje i s napretkom u odnosima Beograda i Prištine, ali je ukazala i na napredak, koji čine balkanske zemlje.

“Mi smo zahtijevali da Srbija i Kosovo razgovaraju jedni s drugima”, rekla je Merkel koja će 8. i 9. srpnja boraviti u Beogradu i podsjetila da su upravo ovog tjedna  ponovo vođeni sveobuhvatni razgovori s povjerenicom za vanjsku politiku EU Federicom Mogherini, javio je Tanjug.

“Ono što prije više godina uopće nije bilo moguće – da se u jednoj prostoriji sjedi i pregovara – danas je moguće. Ima još puno toga za uraditi, ali postoje zaista dobri znaci. I mi pritiskamo da se taj proces ubrza”, rekla je Merkel, dodajući da se otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Srbijom povezuje napretkom u odnosima Beograda i Prištine.

Merkel je, također, rekla i da se mjere u vezi s Kosovom povezuju s tim da se obje strane trude ići naprijed.

I to Å¡to je albanski premijer, poslije dugo vremena, bio u Srbiji, znak je nade, kazala je.

Merkel će osim Srbije posjetiti i Albaniju i Bosnu i Hercegovinu i kaže da je svim zemljama zapadnog Balkana dana pristupna perspektiva za EU.

“Vjerujemo da se samo tako mogu riješiti konflikti između tih zemalja. I, pri svim teškoćama koje još uvijek imamo, postoji napredak”, ocijenila je Merkel u video-poruci, odgovarajući na pitanja studenata.

“Ukupno se može reći da smo otišli naprijed, ali da i sada kao i ranije postoje mnogi veliki problemi. Posebno u BiH….. gdje politička situacija još stagnira, a i u Albaniji se još puno toga mora učiniti”, rekla je Merkel. bpz.ba