MILANOVIĆ: Hrvati moraju dobiti jamstva za izborni zakon, tko ne bude glasovao protiv proširenja NATO-a nazvat ću ga izdajnikom

0
218
22.09.2020., Zagreb - Predsjednik RH Zoran Milanovic sudjelovao na Opcinskom gradjanskom sudu na obiljezavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad zenama. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeca predsjednik Zoran Milanovic obratio se medijima. Photo: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je danas u Varaždinu da je izdajnik svaki zastupnik u Hrvatskom saboru koji će glasati za primanje Finske i Švedske u NATO prije promjene izbornog zakona u BiH.

Milanović je već nekoliko puta rekao da je protiv primanja Finske i Švedske u Sjevernoatlantski savez ako se ne promjeni izborni zakon koji brojnijim Bošnjacima omogućuje da preglasaju Hrvate u BiH. .

Govoreći u Varaždinu, gdje je bio na proslavi Međunarodnog praznika rada, Milanović je novinarima izjavio da Hrvatska ima “povijesnu prigodu” da se izbori za bosanskohercegovačke Hrvate, što je ujedno i “hrvatski interes, a ne obijesna želja”, prenio je zagrebački Index.

 

Milanović: Zapad ili visoki predstavnik u BiH trebaju natjerati Sarajevo da prihvati izmjenu izbornog zakona
Milanović: Zapad ili visoki predstavnik u BiH trebaju natjerati Sarajevo da prihvati izmjenu izbornog zakona
00:00
/
02:53

 

“Borit ću se svom snagom i neću dati tim ljudima prostor da uništavaju državu.

Ja se isto mijenjam, mijenjam način, ne uvjerenja. Jer vidim da se prostor sužava.

“Nemam političke instrumente u rukama. Nemam saborsku većinu koju nisam ukrao kao Plenković, nego sam je zaradio 2011. na izborima. Moram neke stvari govoriti.

Povijesna prigoda za Hrvate u BiH

Svatko tko ne iskoristi prigodu, povijesnu, da se izbori za Hrvate u BiH, jer to je hrvatski interes, to nije kapric i obijesna želja, nama se tu radi o ušima, ako ne o glavi, da u Hrvatskom saboru ne glasa za nikakva širenja NATO-a, ne dolazi u obzir. Vrlo jasno govorim, dok se Hrvatima u BiH ne da pisano jamstvo da su stvari riješene.

Nema pisano, na papiru

I to pisano, nema majke mi. Dok se ne da na papir, znači do promjena zakona.

Tko god ne bude glasao tako, ja ću ga nazvati izdajnikom, kao i svakoga tko će s njima popiti kavu. Znači, i njih ću proglasiti izdajnikom, jer nema druge.

Ja ću govoriti. Mogu poslušati svoju mamu koja je zgrožena mojim načinom komunikacije u 85. godini. Ali ne mogu drugačije. Kad bih govorio uspavljivački kao Plenković, UDBA-ina škola iz Kumrovca, nitko me ne bi slušao. Ovako preuzimam na sebe da me ljudi mrze, da budem grozan, da me gađaju jajima da bi me se čulo”, kazao je predsjednik RH.

“Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH”

Podsjetimo, Milanović je prije par dana rekao da Finska i Švedska ne mogu u NATO dok se ne promijeni izborni zakon u BiH.

Hrvatski sabor ne smije ratificirati ničiji pristup NATO-u dok se ne promijeni izborni zakon u BiH, naglasio je.

Milanović je novinarima rekao da se o ulasku Finske i Švedske u NATO može razgovarati, ali smatra to “vrlo opasnom avanturom”. Finska i Švedska zajedno će u svibnju izraziti želju da se pridruže NATO savezu, izvijestile su finske novine Iltalehti i švedske novine Expressen u ponedjeljak, navodeći izvore bliske problematici.

“Što se mene tiče, neka uđu u NATO, neka pikaju bijesnog medvjeda penkalom u oko. Ali dok se ne riješi pitanje izbornog zakona u BiH, dok Amerikanci, Englezi, Nijemci, ako mogu i hoće, ne natjeraju Sarajlije i Bakira Izetbegovića da promijene izborni zakon u idućih pola godine i ne daju Hrvatima temeljna prava, sabor ne smije ratificirati ničiji pristup u NATO”, rekao je hrvatski predsjednik.

Dan nakon te izjave rekao je: “Ili Zapad ili visoki predstavnik u BiH trebaju natjerati Sarajevo da prihvati izmjenu izbornog zakona u toj zemlji ili će Hrvatska blokirati put Finske i Švedske u NATO.”

Dodao je da tako brani vitalne hrvatske interese./HMS/