Milanović: Srbija od jutros nije država

0
296

ZAGREB – Hrvatski premijer Zoran Milanović ponovno je, povodom izbjegličke krize, optužio Srbiju da ne radi “apsolutno ništa” i da “ne funkcionira kao država”.

On je dodao da je za njega jedina bitna adresa – Zapad.

“Ja bih htio da naši istočni susjedi funkcioniraju kao država što oni mogu, ali ne žele. Srbija nije država od jutros, možda imaju manje resurse i negdje slabije funkcioniraju od Hrvatske, ali Srbija nije treći svijet, a ne rade apsolutno ništa”, rekao je Milanović, piše “Večernji list”.

On je na skupu aktivista i simpatizera SDP-a, u Sisku, dodao da granica prema Srbiji, za sada, ostaje otvorena.

Hrvatski premijer je, takodje, rekao da ga “sitni lobiji i razni interesi nekih komora i stranačke veze tih komora” neće sputati da donese odluku “koja je u interesu Hrvatske i njezinih građana”.

“To je broj jedan, da ljudi danas mogu ići u crkvu, a ako ne idu u crkvu da mogu ići na kavu ili se sigurno osjećaju kod kuće. Sve drugo je sporedno, hoće li se neki kamion s igračkama ili čokoladom u Srbiji iskrcati danas ili idućeg mjeseca nije prioritet. Važno je i to, ali nije prioritet. A oni koji šuruju s Budimpeštom i Beogradom neka slobodno to nastave “, dodao je Milanović.

On kaže da je “u stalnom kontaktu s austrijskim kancelarom, koji je na čelu države koja je na udaru”, dok smo je Hrvatska samo tranzitna država.

“Razmenjujemo podatke i to je za mene bitna adresa – to je Zapad”, rekao je Milanović.

Pošto je u Hrvatskoj počela predizborna kampanja, on je izbjegličku krizu iskoristio i za napad na političke protivnike.

“Za sada možemo ovako, osiguravamo uvjete. Tamo gdje su Kotromanović i Ostojić, stvari funkcioniraju, a tamo gdje su Vaso i Karamarko, ne”, istaknuo je Milanović. bpz.ba