Milijan Brlić: Vlada će, budite sigurni, izdržati cijeli mandat!

0
324

Aktualni Glavni tajnik i budući zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić izjavio je u četvrtak u Zagrebu kako je uvjeren da zahtjev SDP-a za opozivom prvog potpredsjednika vlade Tomislava Karamarka neće proći u Saboru.

Brkić je ustvrdio kako Karamarko uživa potporu i HDZ-a i svih članova Domoljubne koalicije, te poručio kako je uvjeren da će vlada “izdržati cijeli mandat”.

-Naš je primarni interes da vlada nastavi s radom i vlada će, budite sigurni, izdržati cijeli mandat. Nema nikakve priče o rušenju hrvatske vlade, nema nikakve priče o izlasku Domoljubne koalicije i HDZ-a na njezinu čelu iz aktualne vlade, nema nikakve priče o preslagivanju hrvatske vlade, imamo dovoljan broj glasova u Hrvatskom državnom saboru i hrvatska vlada će nastaviti s radom – izjavio je Brkić novinarima odgovarajući na pitanje hoće li HDZ ostati u Vladi, ako Tomislav Karamarko uz nje ode.

>>HDZ istupa iz Vlade, izgledna suradnja Mosta i SDP-a – što će biti s Oreškovićem?

Na pitanje što će biti ako se većina saborskih zastupnika Mosta odluči dići ruku protiv Karamarka, što su mnogi i javno najavili, Brkić je ustvrdio kako je to “bogatstvo demokracije, da svatko drugačije promišlja, drugačije misli i drugačije artikulira poglede na probleme”.

-Tako je i u ovom slučaju: budite sigurni da će SDP doživjeti poraz na glasovanju u Hrvatskom državnom saboru i da zahtjev za opozivom neće proći – ustvrdio je Brkić, napomenuvši kako za izglasavanje u Saboru ima tri tjedna vremena te da “nema razloga za toliku nervozu”.

Ustvrdio je da je “Tomislav Karamarko potpredsjednik hrvatske Vlade”, te da ne vidi “što bi se sutra moglo toliko stravično dogoditi da se to promijeni”.

-Siguran je da će SDP i svi oni koji budu uz njih u glasovanju u Saboru izgubiti – kazao je Brkić.

Na izravno pitanje je li dobio potvrdu iz Mosta da neće dignuti ruku protiv Karamarka, odgovorio je: da je on osobno realni optimist.

-Ja sam realni optimist, uvjeren sam da će SDP izgubiti, a da HDZ zajedno s kolegama iz Mosta nastavlja svoj rad, bez ikakvog preslagivanja, bez rušenja vlade i bez izlaska iz vlade – kazao je Brkić-

Istaknuo je da će na Općem saboru HDZ-a u subotu biti izabrana sva tijela stranke, Predsjedništvo stranke, Nacionalno vijeće, Središnji odbor, Nadzorni odbor i novi članovi Suda časti, “tako da će napokon ta priča završiti što se tiče unutarstranačkih izbora”.

-Tako ojačani i tako strukturirani, zajedno, svi kao jedan, krenut ćemo dalje s ciljem da sutra omogućimo bolji i kvalitetniji život svih građana, a da HDZ bude taj osigurač, odnosno, lokomotiva u Domoljubnoj koaliciji – poručio je Brkić.

Odbio je komentirati tko bi eventualno mogao naslijediti Karamarka, ukoliko bi bio prisiljen otići.

-Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, na nedavnim unutarstranačkim izborima je dobio potporu preko 92 tisuće članova, koliko sve ostale političke stranke nemaju zajedno članova. Predsjednik Karamarko sigurno uživa plebiscitarnu potporu i HDZ-a i svih koalicijskih partnera u Domoljubnoj koaliciji – ustvrdio je Brkić.

Na novinarsko pitanje je li Most zaista dao ultimatum Tomislavu Karamarku da se povuče u roku od 48 sati, Brkić je istaknuo kako nikakvi ultimatumi niti ucjene ne dolaze u obzir, jer “partneri se ne razgovaraju temeljem ucjena i ultimatuma”.

-Na takav način HDZ neće nikome dozvoliti da razgovara – kazao je Brkić, potvrdivši kako je bilo otvorenog razgovora na tu temu na relaciji HDZ-MOST, ali “bez ultimatuma i ucjena”.

Napomenuo je kako “svatko unutar tog orkestra vladajuće koalicije može promišljati na drugačiji način”, jer “u demokraciji ne moramo svi isto misliti, svatko može razmišljati na svoj način”, no jedino što je prihvatljivo je “otvoren, iskren, konkretan razgovor, ne opterećujući hrvatsku javnost unutarnjim problemima nego (treba) prezentirati hrvatskoj javnosti sve reforme i aktivnosti temeljem kojih smo i dobili povjerenje građana te krenuti u rješavanje tih problema”.

-Krucijalno je da Domoljubna koalicija zajedno s kolegama iz Mosta napokon krene rješavati aktualne probleme građana i da se napokon počnemo baviti ozbiljnim problemima, a ne da pričamo što je tko rekao – zaključio je Brkić.

bpz.ba