Ministar Mandić pozvao Poreznu upravu da skine blokadu s bolnica i “da se ne igra sa zdravljem ljudi”

0
230

Nakon što je prošli tjedan Porezna uprava FBiH blokirala račune SKB Mostar i RMC “Safet Mujić” u Mostaru javnosti se obratio federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić.

On smatra da se radi o “političkom poligonu da se poljulja stabilnost grada Mostara, Hercegovačko-neretvanske županije i FBiH”.

“Poreznoj upravi FBiH očito je zdravstveni sustav manje bitan od prometa roba Željeznicama i kopanja rude i drugih subjekata koji su u većim dugovima i dubiozama, a blokadom ove dvije bolnice dovedeno je u pitanje pružanje zdravstvenih usluga pacijentima i njihovi životi”, poručio je Mandić na konferenciji za medije sazvanoj u povodu blokade računa, piše Klix.

Mandić je Poreznu upravu optužio da na ovaj način “jeftino skuplja političke bodove i potencira grad Mostar kao politički slučaj”.

Dug od 70 milijuna KM nazvao je “zanemarivim” u usporedbi s dugovima drugih gospodarskim subjektima. Naglasio je kako ne bježe od toga da zdravstveni sustav treba sanirati te je kazao da je Dom naroda na sjednici došao do kvalitetnih zaključaka i da se cijela društvena zajednica treba pozabaviti problemima u zdravstvu.

“Bolnice su napravile dugove jer su pružale usluge, a nisu ih mogle naplaćivati. Zdravstveni fondovi ih nisu mogli pratiti jer nisu imali alata da naplate svoja potraživanja i stvorio se začarani krug, ali taj začarani krug se ne smije prelomiti na zdravlju pacijenata, oni ne smiju biti ugroženi i Porezna uprava mora voditi računa o tome”, dodao je Mandić.

Na pitanje o Zakonu o sanaciji zdravstvenog sustava objasnio je da je on u radnoj verziji i da se čeka mišljenje Ministarstva financija. Očekuje se da će se brzo naći u parlamentarnoj proceduri.

Mandić je pozvao Poreznu upravu FBiH da skine blokadu sa zdravstvenih ustanova i “da se ne igra sa zdravljem ljudi”. Otkrio je da nije u kontaktu s Poreznom upravom, ali da ima podršku vlade.

“Sve zdravstvene ustanove u FBiH su u sličnoj situaciji, a indikativno je da su blokirane samo one u Mostaru”, kazao je ministar zdravstva FBiH bpz.ba