Misa i molitva na mjestu stradanja Drinskih mučenica u Goraždu

0
575

U Goraždu je skromno, ali dostojanstveno obilježena godišnjica stradanja Drinskih mučenica, pet časnih sestara iz Družbe sestara Kćeri ljubavi božije koje su ubijene iz mržnje prema vjeri između 15. i 23. prosinca 1941.

U njihovu čast održana je misa u kapelici Sveti Dominik koju je predvodio župnik Josip Tadić, kojoj je nazočilo nekoliko vjernika koji su ovim povodom stigli u Goražde – piše Gorazdeportal.com.

Hodočasnici su zapalili svijeću i položili cvijeće na spomen obilježju Drinskim mučenicama, ali i drugim mjestima stradanja stanovnika Goražda u proteklim ratovima.

Obilježavanje stradanja Drinskih mučenica ove godine je zbog pandemije koronavirusa u drugačijem ozračju.

Simbol stradanja svih nedužnih žrtava

“Svetkovina blaženih Drinskih mučenica pada 15. prosinca. Budući da je to utorak, odlučili smo to obilježiti na današnju nedjelju. Ljudi koji rade teško mogu doći radnim danom. Svjesni smo trenutne pandemije u kojoj ne smijemo okupljati velike grupe hodočasnika. Položili smo cvijeće i zapalili svijeće na tri mjesta, kod spomenika djeci stradaloj u ratu, na mostu gdje su stradali naši sugrađani i kod spomenika naših Blaženica. Ovim činom želimo dati pijetet svim žrtvama bez obzira na vjersku ili nacionalnu pripadnost. Ovim činom šaljemo poruku ljudskosti, međusobne solidarnosti i zajedničkog suživota u ovom gradu i na ovim prostorima. Drinske mučenice su simbol stradanja u ovom kraju kroz čiju su životnu i patničku sudbinu isprepletene sve nedužne žrtve. One su simbol stradanja svih žena koje su pretrpjele sličnu ili istu sudbinu. Ovo je naše sjećanje na sve njih. Ujedno je to naša molitva da se u budućnosti takvo stradanje nikada ne ponovi”, poručio je župnik Tadić.

Priča o Drinskim mučenicama koje su četnici Draže Mihailovića krajem 1941.godine zarobili i doveli u Goražde iz samostana Marijin dom na Palama poznata je diljem svijeta – piše Gorazdeportal.com.