Mogherini i Hahn tvrde da je za povijesni korak BiH ka EU ključan Čovićev doprinos

0
247

Visoka predstavnica EU za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i europski povjerenik za politiku susjedstva i proširenje Johannes Hahn hrvatskom članu Predsjedništva BiH Draganu Čoviću

ZAGREB, 11.02.2014. - Donatorska veèera za izgradnju spomenika papi Ivanu Pavlu II. u Sarajevu održana je veèeras u zagrebaèkom hotelu Sheraton. Na slici  predsjedavajuæi Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Èoviæ. foto FaH/ Lana SLIVAR DOMINIÆ/ lsd

poslali su odgovor na pismo koje im je uputio nakon dogovora Bakira Izetbegovića i Milorada Dodika u vezi s Mehanizmom koordinacije, bez Hrvata.

Tim dogovorom županije su bile izbačene iz sustava odlučivanja. Nakon reakcija hrvatskih dužnosnika, u konačni dokument uvrštene su sve primjedbe Hrvata. U pismu Mogherini i Hahna poslanom Čoviću, kako doznaje Večerenji list, navodi se kako zahvaljuju na pismu koje je uputio od 1. kolovoza u vezi s finalizacijom Mehanizma koordinacije.

– Koristimo ovu prigodu da pohvalimo još jednom Vaš ključni doprinos koji ste dali za vrijeme Vašeg predsjedanja Predsjedništvom BiH od srpnja 2015. do ožujka 2016., što je kulminiralo podnošenjem zahtjeva za članstvo Vaše zemlje u EU 15. veljače 2016. To je bio povijesni korak unaprjeđenja težnji stanovnika BiH prema EU, navodi se u pismu Mogherini i Hahna.

– Uz reformski napredak, kao i nedavno usvajanje prilagodbe SSP-a BiH s EU, uspostavljanje Mehanizma koordinacije je jedan od elemenata o kojima se najčešće raspravlja među zemljama članicama. U tom smo duhu pozdravili dogovor postignut u nedjelju, 31. srpnja 2016., kao daljnji prikaz predanosti nositelja dužnosti europskom putu BiH, u skladu s očekivanjima građana. Drago nam je vidjeti da su Vaši razlozi za brigu daljnje razjašnjeni u nedavnim raspravama, navodi se. Iznimno cijenimo Vaš konstruktivan pristup ovim raspravama te pozdravljamo postizanje suglasnosti među svim stranama, što je otvorilo put za formalno usvajanje Mehanizma koordinacije.

Mogherini i Hahn vjeruju kako će uspostava Mehanizma koordinacije omogućiti BiH da se bolje suoči s izazovima u procesu integracije u EU, uključujući i interakciju s EU, primjenu europskih stečevina te daljnji pristup financijskoj pomoći Unije.

– Radujemo se nastavku konstruktivnoga angažiranja BiH kako bi se omogućio daljnji napredak na putu prema Uniji, uključujući i razmatranje zahtjeva za članstvo u EU koji ste predali u veljači. EU je spreman i dalje pružati potporu BiH te možete računati na našu osobnu predanost ovom nastojanju, napisali su Mogherini i Hahn u pismu hrvatskom članu Predsjedništva BiH