MOSTAR Za kotorskog biskupa zaređen mons. Ivan Štironja

0
276

Na spomendan Sv. Ivana de la Salea, 7. travnja, u mostarskoj stolnici Marije Majke Crkve za novog biskupa Kotorske biskupije zaređen je mons. Ivan Štironja.

Glavni zareditelj bio je nadbiskup splitsko-makarski metropolita mons. Marin Barišić, a suzareditelji mostarsko-duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić te barski nadbiskup mons. Rrok Gjonlleshaj, dosadašnji apostolski upravitelj Kotorske biskupije.

Brojni koncelebranti i gosti

FOTO U Mostaru zaređen novi hrvatski biskup Ivan Štironja | Bitno.net

Sa zarediteljima i ređenikom euharistiju je suslavilo 16 nadbiskupa i biskupa iz BiH, Hrvatske te Crne Gore i okolnih zemalja. Članove BK-a BiH predvodio je vrhbosanski nadbiskup metropolita Vinko kard. Puljić, a goste iz Hrvatske zadarski nadbiskup i predsjednik HBK-a mons. Želimir Puljić.

U zajedništvu su bili i članovi Međunarodne biskupske konferencije Sv. Ćirila i Metoda koje je predvodio biskup zrenjaninski mons. Ladislav Német, SVD. Također, koncelebrirali su provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić, svećenici Kotorske te Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije.

Nazočili su brojni predstavnici političkih i civilnih vlasti iz BiH i Hrvatske te ređenikova rodbina i prijatelji, kao i vjernici iz različitih župa u kojima je djelovao, a episkopa zahumsko-hercegovačkog i primorskog Dimitrija predstavljao je mostarski paroh Radivoje Krulj.Mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa / Bljesak.info | BH  Internet magazin

Bula imenovanja

Misa ređenja započela je svečanom procesijom, a nakon dolaska na oltar nazočne je pozdravio biskup domaćin mons. Palić, a posebice don Ivana Štironju koji je «izabran da bude pastir».

«Dragi brate Ivane, danas te Sveta Crkva uvršćuje u apostolsko nasljeđe koje živi u biskupskoj kolegijalnosti i time te čini izabranim svjedokom otkupljene slobode i milosti koju Krist daje ljudima. Isti Krist te pomazanjem posvećuje i suobličuje svome jedinstvenom i neponovljivom svećeništvu, da ga na poseban način, kao ‘prvi u ljubavi’, živiš u službi Njegove Crkve u Kotorskoj biskupiji.», rekao je mons. Palić zahvaljujući na don Ivanovoj dosadašnjoj službi u svim povjerenim mu službama u hercegovačkim biskupijama i BiH.

Nakon svetopisamskih čitanja i naviještenoga evanđelja bulu imenovanja mons. Ivana Štironje kotorskim biskupom pročitali su na latinskom i hrvatskom jeziku savjetnik Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini mons. Amaury Medina Blanco i kancelar Kotorske biskupije don Robert Tonsati.

Gospodin povjerava zadaće

Nakon toga prigodnu propovijed uputio je mons. Barišić čestitajući nazočnima Uskrs. Na početku je objasnio kako ređenje zbog epidemioloških mjera nije upriličeno u kotorskoj nego u mostarskoj katedrali.

«Danas uskrsli Gospodin prelazi granice, sustiže nas i okuplja u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve. Majka Crkva, koja dariva svoga sina, moli Dobroga Pastira da snagom Duha svoje ljubavi posveti onoga koga izabra da bude vidljivi znak njegove ljubavi u Crkvi Božjoj koja je u Boki, u Crnoj Gori. To si ti, dragi don Ivane! Tebe uskrsli Gospodin izabra za službu pastira Crkvi svojoj koja je u ‘zaljevu svetaca’. Gospodin koji poznaje srca ljudi, prepoznao je u tvome dosadašnjem svećeničkom služenju vjernost, pa ti sada povjerava još veće zadaće, da mu i u tome budeš vjeran. S iskustvom različitih službi u hercegovačkim biskupijama, kao i misionara u Americi i Africi, uvjereni smo da ćeš biti dobar misionar i evangelizator u Kotorskoj biskupiji, danas maloj, ali tako bogatoj duhovnim naslijeđem i kulturnim blagom», rekao je mons. Barišić, upitavši potom ređenika tko su svećenici, redovnici i biskupi i koji je njihov poziv. Na tragu toga ponudio je odgovor kako su oni pozvani biti, ne zaručnici, nego samo prijatelji Zaručnikovi.

Mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa / Bljesak.info | BH  Internet magazin

«Stoga, mi se ne možemo vjenčati za župu, za biskupiju, uzeti je u svoj posjed jer Krist Gospodin jedini je Zaručnik. Naš odnos prijateljâ Zaručnika i zaručnice – Crkve, snažno je istaknuo jedan prijatelj Zaručnikov – Sveti Pavao, poslije nemilih događaja podjelâ i raspravâ u korintskoj Crkvi gdje se govorilo: ja sam Petrov, ja Pavlov, a ja Apolonov…, kad kaže: ‘Ljubomoran sam doista na vas Božjim ljubomorom: ta zaručih vas s jednim mužem, kao čistu djevicu privedoh vas Kristu’ (2 Kor 11, 2) (…) Da bismo bili vjerni prijatelji Zaručnikovi, potrebna nam je iskrena povezanost i prijateljstvo s njegovom božanskom ljubavlju», rekao je propovjednik ističući kako sve geste i simboli biskupskog ređenja upućuju na ljubav Božju, koju on želi razliti u tvoje srce po Duhu Svetom – polaganjem ruku.Mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa / Bljesak.info | BH  Internet magazin

Naglašavajući kako je Crkva Kristova univerzalna, gdje ljubav sve poštuje i sve uvažava te stvara katoličko zajedništvo u bogatstvu različitosti dao je ređeniku nekoliko savjeta i time završio propovijed: «Više slušaj nego što govoriš. Govori samo iz ljubavi i uvijek radi ljubavi. Ne zaboravi svaki dan i u najtežim danima klicati: ‘Veliča duša moja Gospodina’ i žurno ići sa zaljubljenošću Majke Marije ususret braći i sestrama. A sve zato, jer ‘Bog je ljubav!’»Mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa – Jabuka.tv

Obred biskupskog ređenja

Potom je, pjevanjem Litanija Svih Svetih, započeo obred ređenja, s pristankom mons. Štironje, prostracijom (obredno ležanje potrbuške na oltaru), polaganjem ruku, molitvom ređenja, mazanjem glave uljem sv. krizme te primanjem evanđelistara, prstena, mitre i štapa.

Uslijedili su pozdravni govori. Kao najstariji svećenik Kotorske biskupije prvi se obratio župnik vjerničke zajednice Sv. Nikole biskupa – Perast mons. Srećko Majić iskazujući vjernost i poslušnost. Progorivši o statističkim podatcima Kotorske biskupije istaknuo je kako ona ima 90 crkava i kapelica u kojima se barem jednom slavi euharistija, četiri dekanata, četiri svetišta, 26 župa, 13 dijecezanskih svećenika jednog đakona i oko 10 000 vjernika.Mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa / Bljesak.info | BH  Internet magazin

Na kraju se obratio i novi kotorski biskup koji zahvalio nazočnima što su svojim dolaskom u vrijeme Uskrsne osmine uzveličali euharistijsko slavlje, a posebice onima koji su ga pratili u životu, preko sjemenišnih dana, prezbiterata i različitih mu do sada povjerenih službi. Pozdrave je uputio svima koji su misu pratili preko elektronskih medija, liječnicima i svim onima koji su u službi bolesnika. Potom je pozdravio svećenike i laike Kotorske biskupije koji su došli u Mostar, a svim žiteljima povjerene mu biskupije i Crne Gore zahvalio je na čestitkama i molitvama. Zazivajući zagovor svetaca iz Boke kotorske po primjeru tih Božjih ugodnika koji su posvjedočili da se idući ka Bogu ne udaljava od ljudi zaželio je da “po njihovu primjeru danas se uputimo jedni prema drugima, rado se susrećimo i svjedočimo Bog je ljubav”.Mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa / Bljesak.info | BH  Internet magazin

Liturgijsko pjevanje animirao je združeni zbor Srca Isusova iz Studenaca i katedrale iz Mostara.

Biskupu mons. Štironji želimo obilje Božjeg blagoslova u njegovoj službi u susjednoj Crnoj Gori i Kotorskoj biskupiji koja tradicionalno pripada Splitsko-makarskoj metropoliji, piše Nedjelja.ba./HMS/Mons. Ivan Štironja zaređen za kotorskog biskupa / Bljesak.info | BH  Internet magazin