MOSTARSKI SAJAM: Potpisan ugovor o izgradnji Vjetroelektrane “Mesihovina”, vrijedan 76 milijuna eura

0
286

Na štandu Javnog poduzeća Elektroprivreda HZ HB, u Paviljonu 2. međunarodnog sajma gospodarstva u Mostaru, generalni direktor EP HZ HB Marinko Gilja potpisao je s predstavnicima tvrtke Siemens ugovor o isporuci i instalaciji vjetroagregata te s predstavnicima tvrtke ABB ugovore o izgradnji trafostanice na lokalitetu Mesihovina, u općini Tomislavgrad, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Po riječima generalnog direktora Elektroprivreda HZ HB Marinka Gilje, ugovor s konzorcijem Siemensom podrazumijeva ugradnju i puštanje u rad 22 vjetroagregata ukupne snage 50.6 MW, a vrijednost ugovora je 72 milijuna eura.

“Završetak cjelokupnog projekta očekuje se u proljeće 2018. godine. Smatram kako ćemo projekt završiti na vrijeme na korist Elektroprivrede i naših partnera”, kazao je Gilja, dodavši kako je za završetak izgradnje vjetoparka potrebno još oko 6 milijuna eura, što će biti osigurano iz vlastitih sredstava Elektroprivrede HZ HB.

“Siemens je zahvalan zbog odabira našeg poduzeća. Ovakav model turbine je već prisutan u Republici Hrvatskoj na dosta lokacija. Zadovoljni smo zbog toga jer je riječ o prvom projektu ovakve vrste u BiH i nadamo se kako će to ohrabriti i druge subjekte koji razvijaju takve projekte za pokretanje novih vjetroparkova”, kazao je u izjavi za medije direktor Siemensovog odjela za vjetroeneregiju Ivan Bobovčan.

Ugovor potpisan s konzorcijem ABB vezan je za isporuku, ugradnju i puštanje u rad trafostanice, čija je vrijednost 4 milijuna i 275 tisuća eura.

Nakon potpisivanja ugovora, obraćajući se nazočnima uime tvrtke ABB, Dario Jarak je izrazio zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora te je dodao kako je siguran da će trafostanica biti izgrađena na vrijeme.

Potpisivanju je nazočila i direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, koja je istaknula kako su potpisani ugovori iznimno važni ne samo za poduzeća koja su ih potpisala već i za cijelu BiH.

“Mostarski sajam je ispunio svoja očekivanja, on promovira gospodarstvo, potpisuju se ugovori i nadam se kako će cijelo gospodarstvo BiH napredovati kao što Elektroprivreda napreduje sa svojim ugovorima”, zaključila je Bošnjak.bpz.ba