Muenchen: Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču kazna doživotnog zatvora

0
315

Visoki zemaljski sud u Muenchenu osudio je bivše pripadnike jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Čitajući presudu predsjedavajući sudac Manfred Dauster rekao je da troškove postupka snose Perković i Mustač, da njemačka služba BND nije ni morala davati dokumente, te da je samo polovična istina da je hrvatska otvorila svoje arhive. Dodao je da su mnogi akti iz hrvatskih arhiva prebačeni u privatne arhive, posebice uoči početka Domovinskog rata. Slično je i sa slovenskim službama. Bavarska policija radila je po zakonu, zaključio je. Objasnio je što su bili Mustač i Perković u to doba. Opisao je kako se ubojstvo dogodilo, ali i funkcioniranje gospodarstva SFRJ te opisao vrijeme u kojemu se to dogodilo.

tao je sudac Dauster u 9 sati i 4 minute u prepunoj sudnici presudu o kazni dozivotnog zatvora zbog ubojstva za Perkovica i Mustaca. Osudjeni snose troskove postupka, sudac Dauster nastavio je najprije osvrtom na izjave obrane da njemacka tajna sluzba BND nije dala dokumente. Senatu ti dokumenti nisu trebali rekao je sudac. Samo je polovicna istina da je Hrvatska otvorila svoje arhive,rekao je sudac Dauster. Akti su mnogi prebaceni u privatne arhive gdje su mozda i danas, u hrv arhivima je samo ono sto je preostalo od ciscenja arhiva prije rata. Slovenske vlasti su znatno suradjivale rekao je sudac. U Srbiji i BIH nije tako. U BiH su spisi u rukama nasljednih organizacija SDS-a BiH.

Vrisak bi bio branitelja i nekih svjedoka kad bi se potpuno otvorili arhivi, bavarska policija radila je po zakonu rekao je sudac. Hrvatske vlasti nemaju zastaru za ubojstvo, nisu ucinile pozrebno, pitanja o tome treba postaviti hrvatskim vlastima.
Mustac je u to doba bio voditelj SDS-a Zagreb i zamjenik ministra, Perkovic voditelj odjela i vodeci oficir dousnika Pratesa. Sudac Dauster nastavio je objasnjavati razloge ubojstva Stjepana Djurekovica. Opisivao je i gospodarstvo Jugoslavije ovisno o uvozu nafte. Stanje krize i opis vremena u kojem se dogadjalo ubojstvo 28. srpnja 1983. Dosao je sudac zatim do preciznog opisa stanja koncerna INA i u njemu INA marketinga i problem deviznih placanja. Zatim je rekao kako su obojica optuzenih poznavala dobro tafasnje stanje i uvjete, Mustac je bio politicki voditelj sluzbe i sudjelovao je u ubojstvu, Perkovicu je zapovjedio planiranje i logisticku izvedbu ubojstva, imao je dousnika Pratesa u cijoj je garazi tiskari ubijen Djurekovic. U luksemburgu je prates dao perkovicu köjic garaze prije ubojstvs govorio je sudac Dauster. Djurekovic je Jelicu rekao da ce doci u garazu i ostaviti clanak, a sud smatra Prates je to cuo da ce Djurekovic doci u garazu i kad, smatra sudsko vijece. Najmanje dvojica ubojica usla su otkljucavajuci vrata u mracnu garazu, govorio je sudac, trebali su iznenaditi Djurekovica iz mraka. Sudac je zatim opisao ulazak ubijenoga, koji je ostavio otvorena vrata, kako bi upalio svjetlo. Ubojice su pucale iz dvaju pistolja berete i ceske. Poceo je bjezati pogodjen s cetiri zrna, ali bjezao je, kaze sudac, pred vratima pada. Ostrim pa tupim predmetom tuku ga po glavi i ubijaju, umire nakon nekoliko minuta, ubojice neopazeno bjeze, do danas nisu pronadjeni, rekao je sudac.

Dokumenti koje smo trazili nisu potpuni, a oni trazeni iz Beograda BiH i Crne Gore nisu stigli. Sudac je spomenuo svjedoke Spiljka Flekovica i Gazija. Mustac je bio na sjednicama Savjeta za zastitu ustavnog poretka, izvjescivao je o Djurekovicevoj neprijateljskoj djelatnosti koja ce kako je rekao zainteresiranom Dolancu eskalirati.

Gazi je potvrdio fa su Djurekovica istrazivali u sklopu afere INA rekao je sudac. Flekovic je posvjedocio da Djurekovic nije ostetio INU, niti je bio u stanju to uciniti. Svjedocenje Jelica I Pratesa sudu je objasnila djelovanje Djurekovica koje je SDS-u bilo poznato.

Sudac je nastavio govoriti o strukturi i djelovanju jugoslavenske drzavne sigurnosti i nalazima vjestaka Nielsena i Robioneka, spomenuo je rekonstrukciju sluzbe koju su napisali Perkovic i Gabris kojemu se to dogodilo.

TAGOVI
  bpz.ba