Na Pomenu obilježena 29. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja (foto/video)

0
124

Na starom groblju na Pomenu kod Doljana, općina Jablanica, danas je svetom misom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 29. godišnjica stradanja hrvatskih branitelja tijekom Domovinskog rata na tom dijelu bojišnice iz sastava ratnih brigada Kralj Tomislav iz Tomislavgrada i Rama iz Prozora-Rame.

Misno slavlje predslavio je don Drago Ćurković, župnik iz Jablanice, rodom iz župe Rašeljke. U koncelebraciji su bili don Ivan Marjanović, duvanjski gvardijan fra Sretan Ćurćić, te fra Stjepan Pavličević, župnik iz Doljana.

Don Drago je u prigodnoj homiliji govorio o oprostu, odnosno koliko ga tražimo i jesmo li  spremni oprostiti. Naglasio je da s pouzdanjem u Isusa Krista moramo oprostiti, ali ne smijemo zaboraviti žrtvu svoga brata, susjeda.

– Nemojmo zaboraviti ova sveta mjesta. Nemojmo zaboraviti Pomen, na sve Pomene, Stipića livade, sve naše Grabovice, kazao je don Drago.

Pod misom je pjevala klapa “Sv. Jeronim” iz Šujuice.

 

Obljetnica je obilježena u organizaciji Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata općine Tomislavgrad i Župnog ureda sv. Ilije iz Doljana.

Kao pripadnici brigade “Kralj Tomislav” iz Tomislavgrada na ovoj bojišnici život su izgubili: Ljilja Zrno, Ivan Radoš, Ivan Petrović, Martin Baćak, Josip Mioč, Perica Kutleša, Frano Krišto, Marko Belić, Mate Mamić, Mićo Šokčić, Ante Luketić i Željko Bogdan dok su s ramske strane na ovim padinama poginuli hrvatski branitelji: Nenad Bilić i Josip Pušić, te Marko Miljko iz Jasenice kod Mostara.

Brojna rodbina, prijatelji, suborci, ratni zapovjednici te druge osobe iz društvenog i političkog života, kako iz ratnog vremena tako i sada, okupili su se na Pomenu gdje su se na dostojanstven način, uz polaganje vijenaca i paljenje svijeća, prisjetili poginulih tomislavgradskih i ramskih hrvatskih branitelja koji su tijekom ratne 1993. godine dali svoje živote.

Tomislavcity

Više fotografija u galeriji.

Tomislavcity