NAJAVA: Sveta misa u subotu na Groblju mira na Bilima za sve žrtve Bleiburške tragedije

0
342

Kao što je već najavljeno javnosti, ovogodišnje obilježavanje Bleiburške tragedije, predviđeno za subotu 16. svibnja, s obzirom na pandemiju koronavirusa održat će se s posebnim programom, piše Anita Martinac.

Neće biti središnje komemoracije, nego će se žrtve komemorirati uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Bleiburgu i na zagrebačkom Mirogoju, te uz sv. misu u Sarajevu. Očekuje se slično i na drugim mjestima uz spomen obilježja, a sve uz nazočnost manjeg broja osoba. Sv. misa će se služiti na otvorenom s pridržavanjem mjera zaštite tijekom pandemije.

Groblje mira na Bilima: 72. obljetnice velikog stradanja hrvatskog ...

Tako će se i na Groblju Mira na Bilima, župa Goranci, na prikladan način 16. svibnja, s početkom u 10 sati služiti sv. Misa u znak sjećanja i odavanja počasti za sve žrtve ove velike tragedije. Ne zaboravimo da je po dosadašnjim istraživanjima svaki 10. Hrvat u Herceg Bosni, BiH ubijen u tom vremenu.
Na trajno sjećanje i odavanje počasti svim žrtvama totalitarnih režima obvezuje nas i Rezolucija Vijeća Europe o »Mjerama za uklanjanje naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih režima« iz 1996., Rezolucija Vijeća Europe o “Neophodnosti međunarodne osude zločina totalitarnih komunističkih režima” iz 2006., Rezolucija Europskog parlamenta o “Europskoj svijesti i totalitarizmu” iz 2009., Rezolucija Europskog parlamenta „Važnost europskog siječanja za budućnost Europe“ iz 2019.,  kao i Deklaracija Hrvatskog sabora o »Osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnog komunističkog poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990.« te Rezolucija Doma naroda Parlamenta Federacije BIH o »Osudi totalitarnih režima« iz 2006.

Hrvatsko iseljeništvo Amerike i Kanade, također organizira sv. Misu zadušnicu koju će predslaviti fra Jozo Grbeš, kustos Hrvatske franjevačke kustodije Svete Obitelji za SAD i Kanadu. Video sv. Mise možete pretiti na Youtube kanalu Hrvatske franjevačke kustodije > OVDJE <.

Donosimo sve važne informacije o postavljanju križeva na Groblju ...

Podjetimo, za sve one koji ne mogu doći na misu, misno slavlje iz katedrale Srca Isusova u Sarajevu izravno će prenositi RTV Herceg-Bosne i HRT1 od 12.15 sati.