Nas domoljube baca se na cestu, uhljebi se cementiraju i dijele izdašne nagrade!”

0
508

Dok država ukida Hitnu helikoptersku službu jer nema novaca, zaposlenici vladinih agencija dijele izdašne Božićnice i nagrade, povećavaju si plaće i raspoređuju na prestižna uhljebnička mjesta u strahu od smjena.

PIŠE: Marko Jurič

Ovih iz Hrvatske izvještajne novinske agencije (HINA) dolaze različite anonimne i prilično kontroverzne informacije. Radi se o podacima o dvojbenom poslovanju HINE, a koji je teško uskladiv s općim državnim mjerama štednje. Isto tako s obzirom na kraj mandata Kukuriku koalicije, koja je na početku mandata imenovala svoje ljude u tu državnu novinsku agenciju, vidljivi su pokušaji da se pojedinim čelnim osobama pomoću ‘aneksa’ zajamči status uhljeba i u narednom razdoblju kada će u Saboru sjediti drugačija većina od one koja je imenovala sadašnje Upravno vijeće.

Princip ‘aneksa’ je zamišljen u punom smislu pojma ‘kukavičje jaje’. Ipak, tome se usprotivila jedna članica Upravnog vijeća, a što je vidljivo na kraju Zapisnika 27. sjednice Upravnog vijeća HINE koji donosimo u nastavku teksta.

Međutim, unatoč njenom protivljenju četiri preostala člana su donijela odluku da predsjednik Upravnog vijeća ipak potpiše misteriozni ‘aneks’ s ravnateljicom HINA-e Brankom Gabrielom Valentić. (Na naslovnoj fotografiji sa suprugom Duškom)

Svakako bi bilo zanimljivo da HINA objavi sadržaj tog ‘aneksa’ ugovora o radu s ravnateljicom čiji bi mandat trebao biti stavljen na raspolaganju novoj saborskoj većini. Naime, usvajanje bilo kakvog ‘aneksa’ ugovoru o radu može promijeniti status ravnateljice HINE, zakomplicirati njenu smjenu ili obavezati državu da je plaća u nekom duljem razdoblju. Što doista tajanstveni ‘aneks’ sadrži, vjerojatno će se više znati u narednim danima.

Do tada na uvid javnosti dajemo slijedeći brifing koji je očito napisao neki od djelatnika HINE te gore spomenuti Zapisnik sa 27. sjednice Petog saziva Upravnog vijeća:

“Brifing …. Ona sad kao ravnatelj ima plaću 13.000 kn. Hina iz proračuna dobiva 30 milijuna kuna godišnje i ima oko 120 zaposlenih (2013. imala 151 prije tzv. restrukturiranja). Dobiva jednaki iznos iz državnog proračuna za 120 ljudi kao sto je dobivala i prije za 150. Prije je trošila na plaće 75 posto, sada 73 posto. I još je podijelila 2000 kn neto božićnice. I nista nije uštedjela, bacila nas domoljube na cestu.

30 milijuna kn godišnje koji dobiva Hina je ogroman novac. Ona se financira 50 posto iz proracuna, 50 posto od korisnika. HRT najveći korisnik, najviše plaća.

Hina je bila u HNS-ovoj kvoti pa je tako ravnateljica postala bivša glasnogovornica koalicijskog partnera HSU-a Hrelje, ćija je bila navodno prileznica..

Aneksom ugovora želi se uhljebit u Hini jer će završit na cesti, njezini izgubili izbore.

A glavni urednik Serđo Obratov je u kumskim vezama s bivšim ministrom policije Rankom Ostojićem. Hina nije ništa manje bezazeleno leglo nego sto je HRT na čelu s Radmanom. Unutra vam je hrpa ‘dece vojnih lica’, bivših jugoslavenskih diplomata i mrze sve hrvatsko i Zokini su fanovi..

Ako uspijem doci do aneksa jer se radnicko vijeće buni pa ga možda oni dobiju, poslat ću vam…”

hina 1

hina 2

Marko Jurič/Foto: Siniša Bužan/dalje.com