Neprihvatljiva je šutnja o suđenju šestorici Hrvata u Haagu

0
391

“Neprihvatljiva je medijska šutnja i nezainteresiranost za proces koji se na Haškom sudu vodi protiv šestorice Hrvata Slobodana Praljka, Jadranka Prlića, Brune Stojića, Milivoja Petkovića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića.

Trenutno je u tijeku žalbeni postupak na prvostupanjsku presudu kojom su optuženi proglašeni krivim.hrvati-haag1-660x330[1]

Da podsjetimo, optuženi su da su sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu na čelu kojeg su bili hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, ministar obrane Gojko Šušak i generalJanko Bobetko. Radi se o vrlo važnoj političkoj temi koja zaslužuje medijsku pozornost, jer za Hrvatsku je od velike važnosti dokazati kako zločinačkog pothvata nije bilo, kao što je uspjela dokazati i u konačnoj presudi u slučaju Gotovina/Markač.

Na Sudu u Haagu je došlo do određenih kadrovskih promjena. Na mjesto dosadašnjeg predsjednika suda Theodora Merona, kao i predsjednika Žalbenog vijeća imenovan je maltežanin Carmel Agius koji je u procesu Gotovina i Markač bio protiv oslobađajuće presude.

Te promjene mogu dovesti do produljenja roka žalbe koji je za sada predviđen za sredinu 2017. godine. Naime, čak i u slučaju oslobađajuće presude za te ljude ona će de factoznačiti kaznu od najmanje trinaest godina zatvora u pritvorskoj ćeliji suda u Scheveningenu.

Stoga pozivamo kolege novinare i urednike hrvatskih medija da posvete dio svoje pozornosti i medijskog prostora ovoj temi.”bpz.b