Nikica Valentić: HDZ-ova Domoljubna koalicija mogla bi dobiti 75 do 80 saborskih mandata

0
548

Nekadašnji predsjednik Vlade Nikica Valentić, čiji je nedavni interview u Globusu, zbog prognoze rezultata izbora, izazvao veliku pozornost, ponovio je svoje prosudbe i za Večernji list.

Valentić, naime, predviđa da bi HDZ-ova Domoljubna koalicija mogla dobiti šest do osam mandata više od SDP-ove, odnosno 75 do 80 saborskih mandata. To smatra tankom većinom.

– Uvjeren sam da će HDZ osvojiti natpolovičnu većinu. Ankete zaboravljaju onih pet do osam posto kada je riječ o HDZ-ovim biračima iz ruralnih mjesta koji nisu skloni odgovarati anketarima. Zato je službenim anketama potrebno pribrojiti i taj postotak, tako ja radim i dolazim do poprilično točnih predviđanja – ponovio je Valentić  i za Večernji list.

TakoÄ‘er, drži da će HDZ od manjinaca i zastupnika iz dijaspore dobiti maksimalno sedam mandata, točnije iz dijaspore procjenjuje da stižu dva mandata, a od nacionalnih manjina četiri ili pet. Ostavio je prostora i scenariju da Zoran Milanović ostane premijer, i to ako SDP-ov blok osvoji 67-68 mandata te ako pridobiju IDS, SDSS, dva do tri manjinca, Holy i Most…

No smatra da je najvažnije ono što će se događati nakon izbora, nakon što HDZ, po njemu, osvoji relativnu većinu.

Na pitanje što očekuje kakvu će Vladu HDZ sastaviti osvoji li zaista izbore, Valentić odgovara kako drži da HDZ ima i kadrove i program za oporavak Hrvatske.

– Vjerujem da će u vladi imati mlade stručnjake – zaključio je Valentić.

>>Istraživanja: Mrtva utrka u I. izbornoj jedinici – Domoljubna koalicija vrlo blizu natpolovične većine u Saboru

Podsjetimo, većina predizbornih istraživanja, uključujući i istraživanje agencije 2×1 komunikacije, na tragu su prosudbi koje je u ovom interviewu iznio nekadaÅ¡nji premijer Nikica Valentić.

 

R.H. bpz.ba