Nova šansa za dogovor o Mostaru već u četvrtak

0
420

Stranke vladajuće koalicije u Federaciji BiH nisu uspjele postići dogovor o provedbi lokalnih izbora u gradu Mostaru, piše Večernji list BiH.

Gradsko vijeće

Lideri HDZ-a, SDA i SBB-a, Dragan Čović, Bakir Izetbegović i Fahrudin Radončić, održali su jučer, zajedno s lokalnim stranačkim predstavnicima iz Mostara, još jedan u nizu sastanaka kako bi pokušali dogovoriti barem način izbora 35 vijećnika u Gradsko vijeće, ali konačno rješenje nije postignuto. Radončić je izjavio kako su dvosatni razgovori bili ozbiljni i detaljni. – Nažalost, nismo još došli do definitivnog rješenja. Zadužili smo naša stranačka izaslanstva da u iduća dva do tri dana probaju usuglasiti svoja stajališta kako bi nama bilo lakše, kazao je Radončić. Dodao je kako treba biti realan i priznati da su to problemi koji traju 20 godina. – Mislim da su strahovi obostrani i ne bih govorio o detaljima. Postoji vrlo izražena volja i kod HDZ-a i SDA, jer problem je u njihovu međusobnom povjerenju i nepovjerenju, te naravno kod SBB-a, da nađemo rješenje. Hoćemo li ga pronaći, znat ćemo idućeg tjedna, kazao je Radončić. Razgovori bi trebali biti nastavljeni u četvrtak i unatoč jučerašnjem neuspjehu, postoji šansa da se postigne dogovor prihvatljiv za sve. Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, izrazio je optimizam ističući kako je siguran da će ove godine u Mostaru biti održani izbori.

Izborni zakon

– Siguran sam da će u Mostaru biti održani izbori. Sutra (srijeda) mostarski ogranci moraju usuglasiti osnovne principe, kazao je Čović. Po Čovićevim riječima, ideja svih je da izbori u Mostaru trebaju biti održani 2. listopada, a izmjenama Izbornog zakona treba pronaći rješenje. Zajednički princip je da treba ispoštovati odluku Ustavnog suda BiH.

– Procjena je da ima smisla nastaviti razgovore danas i sutra. Siguran sam da će izbori u Mostaru biti održani 2. listopada, poručio je Čović.

Središnje izborno povjerenstvo BiH je, sukladno odredbama Izbornog zakona, donijelo jednoglasnu odluku o raspisivanju lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 2. listopada ove godine u svim lokalnim zajednicama, izuzev Mostara. Naravno, ako se uskoro ne pronađe političko rješenje za način izbora predviđenih 35 vijećnika.

Na nedavno održanoj sjednici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije usvojen nijedan od tri prijedloga političkih stranaka u vezi s izmjenama Izbornog zakona BiH koje se tiču rješavanja statusa grada Mostara, a time i provedbe izbora u najvećem hercegovačkom gradu.

  bpz.ba