Novi način reguliranja boravka stranih studenata u BiH

0
242

Iz Studentskog zbora Sveučilišta u Mostaru apeliraju na studente strane državlјane  da se upoznaju sa novim uvjetima i načinom reguliranja boravka u BiH na duže razdoblje, javlja Hrvatski medijski servis. 

U priopćenju se navodi:
“Molimo sve studente, koji nisu bh. državljani, a studiraju u BiH, da prijave svoj boravak (adresu stanovanja) nadležnoj organizacijskoj jedinici, točnije Službi za poslove sa strancima u Mostaru/Sarajevu, čime će im se izdati potvrda o prijavi boravka (tzv. “bijeli karton”).
Ukoliko stanujete u studentskom domu, obvezu prijave boravka i izdavanja potvrde o tome ima pravno lice čija je djelatnost pružanje takvih usluga.
Ukoliko namjeravate boraviti duže od 90 dana u šest mjeseci, računajući prvi dan ulaska, dužni ste podnijeti zahtjev za odobrenje privremenog boravka za razdoblje koji odgovara trajanju školske godine (do 1 godine) i to najkasnije 15 dana prije isteka razdoblja važenja bezviznog boravka.
Za prijavu boravka potrebno je platiti administrativnu taksu u iznosu 100 KM, koja je važeća jednu kalendarsku godinu. Ukoliko ne izvršite obveze prijave, morat ćete platiti kaznu od 300 KM te ćete ostvariti zabranu ulaska u BiH na godinu dana.
Zahtjev na propisanom obrascu, zajedno s dokazom o uplati takse i originalnim ili ovjerenim dokazima, predaje se osobno Službi za poslove sa strancima (ured se nalazi u tržnom centru Orka Mostar – Ulica Mostarskog bataljona). Postupak rješavanja podrazumijeva ponovnu provjeru ispravnosti priloženih dokumenata i dodatne provjere, nakon čega se donosi rješenje.
Ukoliko je zahtjev riješen pozitivno, u putovnicu podnositelja zahtjeva unosi se markica odobrenog boravka.
Napomena, studentima koji nemaju bh. državljanstvo, ali njihovi roditelji imaju, preporučamo da traže isto zbog ostvarenih povlastica prilikom boravka u BiH te lakšem studiranju.”