OBILJEŽEN DAN BRANITELJA OPĆINE POSUŠJE

0
556

Dostojanstveno i svečano danas je obilježen još jedan Dan branitelja općine Posušje. Svečanost je započela euharistijskim slavljem u crkvi Bezgrješnoga Začeća BDM u Posušju koje je predvodio župnik iz Vira, don Ilija Drmić uz koncelebraciju don Joke Blaževića i fra Mladena Vukšića.

Nakon svete mise uslijedio je mimohod svih posuških postrojbi s ratnim stjegovima koji su nosili posuški srednjoškolci do Trga hrvatskih branitelja uz pratnju limene glazbe hrvatske komponente vojske u BiH.

Na Trgu je svečanost započela intoniranjem himne svih Hrvata, minutom šutnje kojom je odana počast poginulim, nestalim i preminulim braniteljima, te polaganjem vijenca i paljenjem svijeća pred spomen obilježjem, a koje su položili i zapalili općinski načelnik Branko Bago, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskoga rata te predstavnici ministarstava obrane i oružanih snaga BiH.

Općinski načelnik Branko Bago je pozdravio sve nazočne i kazao da nam sve ono čime su branitelji u teškim ratnim godina se vodili mora biti misao vodilja i nama danas. „To nam je imperativ u održavanju pozitivne memorije na Domovinski rat“, kazao je načelnik Bago. Dodao je da nas proganjaju nepravedne presude, montiranja optužnica, progoni i nepravde, blaćenje Domovinskog rata, ismijavanje i ignoriranje životnih vrijednosti, nametanje krivotvorina i lažnih istina. „Sve nabrojano je ono što nas proganja o Domovinskom ratu i svakodnevnom životu. To nije slučajno i baš zato ćemo pružiti otpor na primjeren način. Jedan od tih načina je obilježavanje obljetnica baš kao što je ova danas. Neka nam u tome dragi Bog da strpljenja, mudrosti, snage i zdravlja“, zaključio je Bago.

Ministar branitelja ZHŽ Mladen Begić je kazao da smo u planovima i krojenjima politike devedesetih godina mi ovdje bili otpisani. „Iza malog i napaćenog hrvatskog naroda nije stajao nitko: ni velike svjetske sile, ni programi intelektualaca. Na nas jednostavno nisu računali. No, mi smo računali na sebe i to vrlo ozbiljno. Zato zahvalimo dragome Bogu i našim braniteljima. Izginuli su za svoje i naše ideale, da bismo mi danas baštinili slobodu i mir. Čuvajmo svoje, čuvajmo i izgrađujmo karakter, odgajajmo svoju djecu da ne zaborave žrtve i krvi prolivene za naš narod i domovinu. Čuvajmo slobodu koju smo krvlju platili i ne popuštajmo pred onima koji nas mame da se odnarodimo i odhrvatimo. U tome neka nam budu naši braća bojovnici koji su svojim životom posvjedočili ljubav prema domovini i hrvatskom narodu“, kazao je Begić.