OBILJEŽENA 27. OBLJETNICA 4.GMTBR HVO-a SINOVI POSAVINE

0
580
Prigodnim sadržajima danas je obilježena 27. obljetnica osnutka legendarne 4. gmtbr HVO-a Sinovi Posavine, koja je utemeljena neposredno na prvoj crti Oraško – Šamačke bojišnice, kao težnja hrvatskog naroda u borbi za opstojnost, kako na prostorima Bos. Posavine, tako i cijele BiH. Zlatnim slovima će u povijesti posavskoga kraja biti zapisano ono što je napravila 4. gardijska brigada, ali i sve postrojbe Operativne zone Bos. Posavina, kasnije Zbornoga područja Orašje. To su postrojbe HVO-a koje su svoj put ispisivale nesebičnom žrtvom i ponosom u obrani svojih ognjišta.
U sjećanje na poginule pripadnike ove legendarne posavske brigade, izaslanstva Oružanih snaga BiH, ratni zapovjednici, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, te braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata,  položili su vijence i upalili svijeće kraj Spomen obilježja
u krugu vojarne u Bukovoj Gredi.Opijelo je molio brigadni kapelan fra Marinko Živković, a potom je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, služena Sveta misa za poginule branitelje, koju je predvodio mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH. Na obilježavanju značajne obljetnice bili su nazočni brojni visoki uzvanici, predstavnici civilnih i vojnih vlasti, koje su predvodili predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i Mijo Krešić zamjenik ministra obrane BiH. -„Značajnu obljetnicu obilježavamo sa sjećanjem, prvenstveno na one najhrabrije branitelje koji su poginuli i mladiće koji su ostali trajni invalidi, ali i sa žaljenjem, zašto nas Domovina ne cijeni, kao što smo mi nju voljeli“, kazao je uz ostalo brigadni general Mato Bilonjić, ratni zapovjednik 4. gmtbr HVO-a Sinovi Posavine.
Izvor; Radiopostaja Orasje