Obilježena 29. godišnjica svirepog zločina Armije BiH na “Osmici”

0
231

Danas je na spomen obilježju “Osmica” u Vitezu slavljena sveta misa zadušnica za osmero nevine dječice ubijene na današnji dan ratne 1993. godine.

Svetu misu pred stotinama okupljenih i kiši, predvodio je viteški župnik fra Velimir Bavrka. Prije početka svete mise, položeni su vijenci i upaljene svijeće. Izaslanstvo OO HDZ-a BiH Vitez predvodio je dopredsjednik OO HDZ BiH Vitez i aktualni ministar zdravstva,rada i socijalne skrbi KSB, Anto Matić, piše Centralna.ba.

Tog 10. lipnja 1993. godine pripadnici Armije Bosne i Hercegovine ispalili su granatu na dječje igralište u Vitezu, pri čemu je poginulo 8 djece dobi od 9 do 15 godina.

Foto: Centralna.ba

Oko 20 sati i 45 minuta, doletjela je granata s položaja Armije BiH, kalibra 120 mm, i pala dva metra od 14-ero djece u igri na dječjem igralištu.

Na licu mjesta je poginulo petero, a u bolnici od posljedica ranjavanja troje djece u dobi od 9 do 15 godina. Ostalih šestero djece je bilo ranjeno. Tog dana u viteškom naselju Podgradina poginuli su: Sanja Garić, (1975.), njen brat Milan Garić (1981.), Dragan Ramljak (1978.), Dražen Čečura (1978.), Boris Antičević (1983.), Sanja Križanović (1978.), Augustina Grebenar (1984.) i njen brat Velimir Grebenar (1981.).

Razorna moć granate vidjela se po tome što su roditelji svoju djecu prepoznavali po odjeći i obući. Video snimak tog stravičnog događaja, zbog brutalnosti, nije htjela objaviti nijedna inozemna TV mreža, a za počinjeni zločin još nitko nije procesuiran./HMS/

MOSTAR

Bijele ruže za osmero djece iz Viteza