Od Kedžare preko Risovca do Masne Luke

0
735

‘Kad dođeš na planinski vrh, nastavi dalje u visinu”, kaže stara poslovica koju smo prošlog vikenda odlučili poslušati i vinuti se dronom u visine na Vranu, Blidinju i u podnožju Čvrsnice!

Prelijepi prizori redali su se jedan za drugim ispred nas – Divin grob na Kedžari, nekropola stećaka, crkva i rezervat u Masnoj luci…

O Divinom grobu i legendi ne treba puno pričati – tisuće hodočasnika dolaze tijekom cijele godine pokloniti se ovoj mučenici, a mir i tišina koji vladaju ovim područjem sigurno će vam okrijepiti dušu i napuniti vas mirom.

U povratku čovjek ne može ne primijetiti nekropolu stećaka – njih 150 – a koji su proglašeni Svjetskom baštinom UNESCO-a.

Nakon šetnje uz prelijepo jezero nezaobilazna je posjeta planinskom biseru u podnožju Čvrsnice – Masnoj luci – lokalitetu s prekrasnom crkvom sv. Ilije koja se idealno uklopila u taj prirodni ambijent, čini zasigurno jedno od najljepših mjesta u Parku prirode Blidinje. Ovaj dio se odlikuje velikim bogatstvom borove i jelove šume, te je bogat s nekoliko izvora pitke vode. Upravljani prirodni rezervat Masna Luka, kao najveće europsko stanište endemskog bora munike, čini savršeno mjesto za odmor duše i tijela, i potpuno prepuštanje prirodi.

Pogledajte što smo zabilježili leteći između prelijepih planina Čvrsnice i Vrana, uživajte!

rama-prozor.info