ODGOVOR IVKOVIĆU”Milan Šutlo) Istina, komentar je naručen- narudžba je stigla iz vrha, od glave…

0
308

Županijski odbor HDZ BiH Hercegbosanske županije, čiji je predsjednik Branko Ivković, objavio je priopćenje za javnost, u kojem kolegi Zoranu Krešiću, novinaru Večerenjeg lista i mojoj malenkosti posvećuju gotovo polovicu nemušto sročenog teksta. Elem, optužuju nas za objavljivanje “naručenih komentara”, na osnovu “jednostranih informacija koje dobivamo iz Općinskog odbora HDZ Tomislavgrad”. Standardna optužba, bez ikakvih dokaza, kada nemate ni jedan kontraargumenat, lako je dokaziva na sudu kao kleveta, ako se Županijski odbor HDZ BiH HBŽ za nju ne ispriča.

Image result for branko ivković

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Razumljivo im je vele što lokalni mediji i portali pažljivo prate što se događa u HBŽ i daju svoje komentare, ali ih čudi što nas dvojica komentiramo stanje u HBŽ. To njima izgleda, da prostiš, k*o mješanje u unutarnje stvari. Oni bi određivali novinarima tko od njih smije, a tko ne, pisati o stanju u HBŽ, na osnovu mjesta prebivališta. Božesačuvaj.

Podsjetit ću kako sam na HMS-u objavio kako bi HDZ BiH trebao poštivati načelo legitimiteta i unutar vlastitih redova- tj. načelo da Hrvate u vlasti predstavljaju oni koje su Hrvati izabrali, da bi to mogao zahtjevati i od drugih u BiH. Činjenica je kako to nije slučaj u Hercegbosanskoj organizaciji HDZ BiH. ŽO HDZ BiH, naime, insistira da premijer te Županije bude Ivan Jozić, dok većina HDZ-ovih zastupnika u županijskoj skupštini, 6 od njih 8, podržava Ivana Vukadina. I to su činjenice, javno objavljene. Za koju mi nisu bile potrebne ni dodatne ni posebne informacije ni od jedne od strana u sporu. Jer imam vlastiti zdrav razum i moć logičkog prosuđivanja i zaključivanja. I tu nisu važni, perosonalno, ni Jozić ni Vukadin, već princip, kojeg HDZ proklamira od svog osnutka a u ovom slučaju ga ne poštuje. Zašto, to samo oni znaju. I to u ovom slučaju nije ni važno. Ono što jeste važno je da gubite vjerodostojnost ako gazite vlastita načela.

Ako je moguće da Jozić bude izabran za županijskog premijera bez podrške tri četvrtine zastupnika HDZ-a u županijskog skupštini, zašto i godinu i pol dana nakon izbora nije izabran, unatoč pritisku Županijskog odbora i vrha stranke. Jesmo li za to krivi kolega Krešić i ja, koji o ovom slučaju ni slova napisao nisam do prije neki dan, dok nije prijeđen Rubikon, kada su stvari ušle u polje apsurda, obzanjivanjem kako su Vukadin i još trojica, od šestorice njegovih stranačkih kolega, koji ga podržavaju, privremeno, na mjesec dana, isključeni iz HDZ BiH? Isključeni zato što ne prihvaćaju da premijer bude onaj kojeg ne podržava gotovo ni jedan HDZ-ov narodnih izabranik u županijskom parlamentu.

Isključivati, makar i privremeno iz stranke one koji se zalažu za princip kojeg promovira stranka kojoj pripadaju, ne samo da je nepravedno i apsurdno, već predstavlja čin političkog samoubojstva.

A što se tiče optužbi da je komentar naručen. Istina, naručen je- narudžba je stigla iz vrha, od glave, moje glave. Savjest vam, naime, ne dozvoljava da šutite o onom o čemu ste dužni javno govoriti, bez obzira koliko vas to koštalo. U suprotnom, novinarski posao nema baš puno smisla.

I još nešto. Nisam napisao, ni u prethodnom ni u ovom tekstu ništa specijalno pametno, što ne misli i s čim se ne slaže većina ljudi koji zdravorazumski zaključuju, uključujući, uvjeren sam, i članova HDZ BiH. Zašto oni o tome šute, to je već pitanje za poseban komentar./HMS/

Milan Šutalo”Zašto vrh HDZ BiH “pila granu” na kojoj sjedi?(preneseno HMS)

Ukoliko ne želi obesmisliti borbu za načelo da Hrvate predstavljaju oni koje Hrvati izaberu i izgubiti vjerodostojnost među vlastitim biračima, vrh HDZ-a BiH mora to načelo početi sam poštovati i primjenjivati. A to znači uvažiti volju vlastitog naroda, vlastitih birača, iskazanu na posljednjim izborima i u Hercegbosanskoj županiji. Čija skupština, upravo zbog nepoštivanja volje hrvatskih birača, unutar samog HDZ-a, ne dakle krivnjom nekog drugog, nije izabrala novu županijsku vladu, ni godinu i pol nakon izbora. Što je sramotno.

Piše: Milan Šutalo, Hrvatski Medijski Servis

Šest od osam zastupnika HDZ-a u Skupštini Hercegbosanske županije, koje su izabrali Hrvati, želi, naime, da načelnik Tomislavgrada Ivan Vukadin bude novi županijski premijer. Županijski odbor HDZ-a HBŽ insistira da to bude Ivan Jozić, aktualni premijer u tehničkom mandatu. Vrh HDZ-a umjesto da poštuje volju većine narodnih izabranika, podržava stav svog Županijskog odbora, a kažnjava trojicu od šestorice onih, uključujući i samog Vukadina, kojeg su, ponavljam, Hrvati izabrali, privremeno ih na 30 dana isključujući iz stranke, da bi ih prisilo da se povinuju volji manjine i stranačkog vrha.

Što bi sada trebali učiniti iz HDZ-a BiH privremeno isključeni Ivan Vukadin, Robert Bagarić i Ante Tadić? Pogazati proklamirana načela vlastite stranke da bi im stranka ukinula suspenziju? Prihvatiti da kandidat za županijskog premijera bude onaj kojeg ne podržava nitko od izabranih zastupnika stranke, ma tko to bio? Nije li apsurdno i nerazumno to od njih tražiti?

Vrh HDZ-a BiH, ma tko ga činio, u slučaju donošenja odluke o suspenziji, kažnjavajući trojicu od šestorice zastupnika, privremenim isključenjem iz stranke, želio je, valjda, poslati poruku preostaloj trojici da prihvate odluku ili će i oni biti isključeni. No, oni taj nerazumni zahtjev nisu prihvatili. Da jesu pogazili bi vlastito dostojanstvo i dignitet.

Uz to, pomogli bi tom “vrhu HDZ-a” do kraja prepilati granu na kojoj i on i oni sjede. Ovako, “vrh HDZ-a” još ima vremena dozvati se pameti i prihvatiti volju većine zastupnika svoje stranke, od naroda izabranih u Skupštinu Hercegbosanske županije. U suprotnom iz Sarajeva im s punim pravom već sada mogu reći; tražite od nas da poštujemo volju hrvatskog naroda, vaših birača, a vi ju sami ne poštujete./HMS/

njega pitajte” ja mislim da je pila okrenuta naopako”bpz.ba